Πολιτική

Από το Κρεμλίνο… στο Σότσι η κατ ιδίαν συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη

Τελικά το Κρεμλίνο δεν θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου.

Τελικά το Κρεμλίνο δεν θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου. Τα τείχη του εμβληματικού κτιρίου, τα οποία <έζησαν> σκηνές απείρου κάλους στο παρελθόν στις συναντήσεις Ελλήνων και Ρώσων ηγετών, δεν θα καταγράψουν την ιστορική κατ ιδίαν συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν-Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί , με απόφαση του Ρώσου ηγέτη, θα πραγματοποιηθεί στην ντάτσα του στο Σότσι στη Νότια Ρωσία.

Η συνάντηση τους έχει πραγματικό ιστορικό ενδιαφέρον και πολλαπλές αναγνώσεις, αφού θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που οι ελληνορωσικές σχέσεις περνούν περίοδο <πολικού ψύχους>.Για πολλούς λόγους και αιτίες, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι εδώ και χρόνια ακίνητες, ψυχρές και ασταθείς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τολμήσει , μέσα ς αυτό το αρνητικό σκηνικό, να αναθερμάνει και να επανεκκινήσει τις  σχέσεις συνεργασίας  των δύο χωρών σε συγκεκριμένους τομείς και πεδία, που είναι αποδεκτά και από τις δύο και μπορούν να οδηγήσουν ς ένα καλύτερο μέλλον.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις τραυματίσθηκαν <θανάσιμα>  την περίοδο της ψήφισης του Σχεδίου των Πρεσπών , όταν η παρέμβαση της Ρωσίας οδήγησε σε απέλαση Ρώσων διπλωματών , με κορυφαίο πρόσωπο τον πρώην Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη  Ποπόφ. Μεγάλο αγκάθι επίσης αποτελεί το περίφημο θέμα της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας. Ένα πρόβλημα που εντάσσεται στην <γεωπολιτική των θρησκειών> , με τεράστιες επιπτώσεις παγκοσμίως.

Από την ελληνική πλευρά τα προβλήματα εστιάζονται στη στενή συνεργασία και υποστήριξη της Ρωσίας προς την Τουρκία, παρά τις επί  μέρους διαφοροποιήσεις τους και στις αποκλίσεις ,που διαρκώς εντείνονται , στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης.

Η συνάντηση των δύο ηγετών  θα έχει θετικό πρόσημο σε θέματα χαμηλής πολιτικής και γι αυτό έχουν εργασθεί έντονα οι Δένδιας-Λαβρόφ. Αναμένεται να υπάρξουν συμφωνίες σε ενεργειακά θέματα με κορυφαίο το φυσικό αέριο, την πυροσβεστική συνεργασία, τον τουρισμό κ.α.