Στην Dimand εντάχθηκε το κτήριο που στέγαζε το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων καθώς η εταιρεία του Δ. Ανδριόπουλου κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες το υψηλότερο τίμημα (άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ), στον σχετικό διαγωνισμό που ήταν υπό ροή τον τελευταίο μήνα. To κτήριο είναι ιδιοκτησία της Folli Follie και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που δεν έχει δεσμευτεί.
Πως σκοπεύει να κινηθεί η Dimand
Πολυμορφική χρήση θα έχει το ακίνητο του Μινιόν μετά το πέρας των εργασιών ανάπλασης που σκοπεύει να υλοποιήσει η Dimand, όπως ανέφεραν πηγές κοντά στην εταιρεία στο Capital.gr. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον σχεδιασμό της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων εντάσσεται η δημιουργία χώρων γραφείων καθώς και εμπορικών χώρων. Το ακίνητο που έχει έκταση 16.000 τ.μ. απαιτεί επένδυση επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 2.000 ευρώ επένδυσης ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι διαδικασίες που αφορούν στην έναρξη των απαιτούμενων μελετών στο ακίνητο θα ξεκινήσουν άμεσα από τα στελέχη της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.
Πρώτα πρέπει να γίνουν κάποιες άλλες ενέργειες πριν την υλοποίηση κατά το προσεχές χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου στην πλειοδότρια εταιρεία. Αυτό συνεπάγεται την έγκριση των ομολογιούχων, των τραπεζών και του διοικητικού συμβουλίου της FolliFollie. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος των πωλήσεων θα καλέσει τον πλειοδότη για να του προτείνει μια καλύτερη προσφορά.
Τον Δεκέμβριο θα γίνει η μεταβίβαση και θα μπουν οι τελικές υπογραφές
Σε ό,τι αφορά την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων για τη μεταβίβαση του ακινήτου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων στη διαδικασία συμμετείχε και η Brown, μέσω επενδυτικών κεφαλαίων που την εκπροσωπούσαν, καθώς ενδιαφέρεται να κάνει ένα άνοιγμα σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Ομόνοια.
Στη διαδικασία, παρά το αρχικό ενδιαφέρον από πέντε υποψήφιους επενδυτές, συμμετείχαν εν τέλει τέσσερα υποψήφια επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν προσφορές. Ανοιχτή είναι η πόρτα για τη συμμετοχή και της EBRD στο σχήμα, κάτι που υλοποιήθηκε στην περίπτωση του Πύργου του Πειραιά με τη σύμπραξη Dimand– EBRD.
Η ιστορία του Μινιόν
Το Μινιόν το πολυκατάστημα που φημιζόταν για την μεγάλη ποικιλία προϊόντων στην Ομόνοιας στέγασε για περισσότερα από 50 χρόνια ένα όνειρο μεγάλου και μικρού παιδιού καθώς κάθε χρονιά ειδικά στις γιορτές το επισκεπτόταν πλήθος κόσμου και το οποίο στα χρόνια της ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους. Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1980 όταν μετά από εμπρησμό άρπαξε φωτιά αλλά οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να του ξανά δώσουν ζωή.
Μετά την πυρκαγιά χορηγήθηκαν δάνεια και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε καθώς η επιχείρηση δεν μπόρεσε ξανά να παρουσιάσει κέρδη. Το 1998 χρεωκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία φιλοδοξούσε να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.
Η Elmec Sports εξαγοράστηκε από την Folli Follie και το Μινιόν πέρασε στα χέρια της δεύτερης. Από το 1998 ακούστηκαν πολλές εκδοχές με ποιο τρόπο θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά καμία δεν ευοδώθηκε στη πράξη.
Ειδικότερα πριν από χρόνια υπήρξε συμφωνία, η οποία τελικώς ήταν λόγια του αέρα, ανάμεσα στο Δημόσιο και την Folli Follie για την μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια οι φήμες ήθελαν την διοίκηση της Folli Follie να εξετάζει την επαναλειτουργία του Μινιόν ως πολυκατάστημα, ωστόσο, όπως υποστήριζαν οι ιδιοκτήτες του, οι συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική οικονομία, δεν αφήνουν περιθώρια για νέες -τέτοιου τύπου- επενδύσεις. Mετά ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie και ως εκ τούτου, οι όποιες εργασίες για την “επιστροφή” του Μινιόν μπήκαν στο συρτάρι.