Για επαναξιολόγηση σε δεύτερο χρόνο, για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα κυρίως για τους ανεμβολίαστους, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας σημείωσε πως τα μέτρα θα εξεταστούν και πάλι από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει, Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.
Διευκρίνισε δε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.
Νέα μέτρα: Δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών
Στην συνέχεια ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μία διευκρίνιση για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά για ιατρικούς λόγους δεν έκαναν την δεύτερη σημειώνοντας πως θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης στην συνέχεια, όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένο από τον EMA.
Στην συνέχεια ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών. «Η κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.
Νέα μέτρα: «Όχι» Πλεύρη σε τοπικά ή γενικά lockdown.
Ο Υπουργός Υγείας, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει. Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.
Διευκρίνισε δε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο. Τέλος, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.
Νέα μέτρα: Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
- στα κέντρα διασκέδασης,
- στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,
- στα θέατρα,
- στους κινηματογράφους,
- στα μουσεία,
- στις εκθέσεις,
- στα συνέδρια,
- στα γυμναστήρια
Νέα μέτρα: Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test
- στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
- στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
- στα κομμωτήρια,
- στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
- στην εκπαίδευση
- στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
- στους χώρους λατρείας
Νέα μέτρα: Πρόσβαση για παιδιά
- Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο
- Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Νέα μέτρα: Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):
- στα supermarkets,
- στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)
- στα φαρμακεία
Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.
Νέα μέτρα: «Στο μάτι» του 4ου κύματος
Η αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, λίγο πριν την εκπνοή των υφιστάμενων μέτρων μεθαύριο, αποτέλεσε σχεδόν νομοτέλεια από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις φετινές γιορτές. «Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» εξήγησε σχετικά χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο ίδιος σχολίασε αναφορικά με την εισαγωγή νέων περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους πολίτες ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνούν τις 900.000.
Νέα μέτρα: Τι ισχύει με τα ωράρια
Την ίδια ώρα, η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, η οποία δοκιμάζει ισχυρά τις αντοχές των συστημάτων υγείας πανευρωπαϊκά, είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των ωραρίων λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.
Αλλαγές θα υπάρξουν από τη Δευτέρα και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.