Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης

Ελληνική οικονομία: Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι βασίστηκαν στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου την τελευταία διετία.

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι βασίστηκαν στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου την τελευταία διετία.

Τι αναφέρουν οι οίκοι αξιολόγησης

Τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης S&P, Fitch και Moody’s αναφέρουν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και οι πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί από το 2022 και να παραμείνει υψηλή έως το 2026, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις και συνεπώς και στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, κυρίως στις τιτλοποιήσεις τους μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» που προώθησε η κυβέρνηση.

S&P

«Για τα επόμενα τρία χρόνια αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που ισχύει και για την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Αναμένουμε ότι η οικονομική επίδοσή της θα τροφοδοτηθεί κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές φέτος, αν και δεν αναμένουμε ότι τα τουριστικά έσοδα θα φθάσουν στα επίπεδα του 2019 πριν το 2024-2025», σημείωνε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Fitch

«Για το 2022, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη στο 4% από 5,3% λόγω του λιγότερο θετικού αποτελέσματος βάσης (carryover effect). Όμως, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθώς η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα εντείνεται και θα αυξάνονται οι δαπάνες. Οι επιχορηγήσεις του Ταμείου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 18,4 δισ. ευρώ (στο 10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ το 2019, που την καθιστούν μία από τις πιο ωφελημένες χώρες). Υποθέτουμε ότι ένα ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 45% θα διατεθεί στην περίοδο 2021-2023» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Moody’s

«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη οδηγήσει σε απτή πρόοδο σε τομείς, περιλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης και συμμόρφωσης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Κατά την άποψη του Moody’s, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι μικρός», σημείωνε πέρυσι τον Νοέμβριο ο οίκος, προσθέτοντας: «Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.