Άποψη

Το βαλκανικό ηφαίστειο είναι και πάλι ενεργό

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr αναφέρεται στις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων.

Σε συζήτησή μας πρόσφατα με συνάδελφο διπλωματικό συντάκτη και με αφορμή την «κινητικότητα» που επικρατεί στη Βοσνία συνοψίζαμε τη διαδικασία αφύπνισης του βαλκανικού εθνοτικού ηφαιστείου, το οποίο μπορεί κατά περιόδους να περνά σε κατάσταση ύφεσης, αλλά παραμένει πάντα ενεργό. Κα από καιρού εις καιρόν δίνει μεγάλες εκρήξεις με τη λάβα του να εκτοξεύεται στην ευρύτερη περιοχή.

Οι παλιοί λογαριασμοί ξανανοίγουν, παγωμένες συγκρούσεις θερμαίνονται εκ νέου, μισο-παγιωμένα σύνορα αμφισβητούνται και πάλι, εθνικές μειονότητες θέλουν να ενωθούν με τον αντίστοιχο εθνικό κορμό. Οι ψηφίδες του βαλκανικού μωσαϊκού αναδιατάσσονται για μία ακόμη φορά. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Σέρβοι και Κροάτες εγείρουν ξανά θέμα απόσχισής τους και ένωσης με τη Σερβία και την Κροατία αντίστοιχα.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου σε απόλυτη σύμπλευση με τα Τίρανα προωθούν ένωση με την Αλβανία, οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν εγκατέλειψαν ποτέ την ίδια επιθυμία, το ίδιο οι Αλβανοί του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς στη Σερβία.

Η Βουλγαρία υπονομεύει τα Σκόπια τα οποία ποτέ δεν αναγνώρισε ως "Μακεδονία" με ή χωρίς γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό, ούτε αναγνωρίζει «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και γλώσσα (τις οποίες αναγνωρίσαμε εμείς) και μπλοκάρει την (υποτιθέμενη) προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου θέλουν και αυτοί απόσχιση και ένωση με τη Σερβία η οποία από τη πλευρά της ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα ανακατάληψης του Κοσόβου συνολικά. Απόσχιση και ένωση θέλουν και oi Σέρβοι της Κράινα στην Κροατία.

Ρωσία και Τουρκία παρεμβαίνουν από κοινού επιχειρώντας να διαμορφώσουν αντι-δυτικό άξονα στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Σερβία. Έτσι εξηγούνται οι φαινομενικά παράδοξες δηλώσεις συμπάθειας ακόμα και θαυμασμού από πλευράς σερβικής ηγεσίας για τον… «αδιαμφισβήτητο ρόλο» της «περιφερειακής δύναμης Τουρκίας».

Η Τουρκία επιπλέον εδώ και χρόνια εμφανίζεται ως πάτρωνας των Σλάβων Μουσουλμάνων της Βοσνίας και των μουσουλμάνων της Βαλκανικής γενικώς, έχοντας σχέση ελέγχου με την Αλβανία την οποία έχουν μετατρέψει σε «μικρή Τουρκία» όπως λένε και οι ίδιοι ο Αλβανοί.

Να σημειώσουμε ότι μέσα σε όλα αυτά οι Αλβανοί διατηρούν ονειρώξεις περί «Τσάμηδων» που «γενοκτονήθηκαν» στην Ελλάδα ( υπενθυμίζεται ότι οι Τσάμηδες εκδιώχθηκαν από τη χώρα μετά το τέλος του Β’ ΠΠ ως συνεργάτες των Ναζί και εγκληματίες πολέμου ). Πρόσφατα ο Αλβανός πρόεδρος παραβρέθηκε σε έκθεση για τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» και παρά το ελληνικό διάβημα επέμεινε,

ΟΙ Αλβανοί τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη, διότι αν κάποιος έχει και λόγο και νομικό έρεισμα και ιστορικό δικαίωμα και υποχρέωση να εγείρει θέμα είναι η Ελλάδα για τις συνεχιζόμενες διώξεις κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική ελληνική μειονότητα.

Στην πραγματικότητα στη Βόρειο Ήπειρο συντελείται εθνοκάθαρση χαμηλής έντασης με βιαιοπραγίες, διακρίσεις, παράνομες δημεύσεις περιουσιών, παράνομη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων, οικονομικό στραγγαλισμό, δολοφονίες.

Οποιοδήποτε άλλο κράτος είχε εθνική μειονότητά του να αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση θα λειτουργούσε τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι η Ελλάδα η οποία διαχειρίζεται το θέμα χλιαρά μέχρι παρεξηγήσεως, ειδικά αν σκεφθεί κάποιος τις δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και αιμοδοτούν επί χρόνια την αλβανική οικονομία Αυτό προφανώς πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει. Ειδικά τώρα που η ίδια η περιοχή υπενθυμίζει κάτι που έτεινε να ξεχαστεί από πολλούς.

Ότι η Ιστορία στη Χερσόνησο του Αίμου ποτέ δεν σταματά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο