Point Zero

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Χρειάζεται ένα Ευρω-Μεσογειακό “ΝΑΤΟ” με έδρα σε Ελλάδα-Κύπρο

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στα ΗΑΕ και επικεφαλής του Strategy International, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρω-Μεσογειακού "ΝΑΤΟ" και το ρόλο που θα είχαν σε αυτό, Ελλάδα και Κύπρος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στα ΗΑΕ και επικεφαλής του Strategy International Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις συμμαχίες που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή, την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρω-Μεσογειακού “ΝΑΤΟ”, αλλά και το ρόλο των κρατών του Κόλπου.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Οι συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή – Ελλάδα με Ινδία και Τουρκία με Πακιστάν

Ο καθηγητής τόνισε πως όπως επιδιώκονται συμμαχίες από την πλευρά της Ελλάδας, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν αντίστοιχες συμμαχίες και από την άλλη πλευρά. Όπως εκτίμησε, το Πακιστάν αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε θέση να διαδραματίσει έναν διεθνή παγκόσμιο ρόλο, όμως έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει δική της γνώση για να γνωρίζει τα τεκταινόμενα της περιοχής, μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι περαιτέρω, όπως για παράδειγμα η Ινδία που είναι μια υπερδύναμη.

Όπως είπε, αυτό που τον εντυπωσιάζει είναι πως οι Τούρκοι και οι Ιρανοί προσπαθούνε να έχουν καινούριες συμμαχίες σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο σκηνικό, δεδομένης μιας πολιτικής γραμμής που έχουν, καθώς οι δυνάμεις της Δύσης φεύγουν και υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Για την Τουρκία, εκτίμησε πως προσπαθεί με την στρατιωτική της παρουσία σε διάφορες περιοχές να δείξει ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη και όχι περιφερειακή, κάτι που όμως για να γίνει εφικτό, θα πρέπει να στηρίζεται από μια αντίστοιχη οικονομία, κάτι που δεν υπάρχει εδώ.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Χρειάζεται ένας ευρω-μεσογειακός πολιτικο-στρατιωτικός οργανισμός τύπου ΝΑΤΟ

Ο κος Ευθυμιάδης δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται, αλλά ανασυντάσσονται. Μπορεί να φεύγουν ως φυσική παρουσία από το Αφγανιστάν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα επιχειρήσουν με τεχνολογικά μέσα, τα οποία θα έχουν και μικρότερο κόστος όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι ΗΠΑ, έχουν εμπειρία τόσο για τη διεξαγωγή ενός πολέμου όσο και της αναδόμησης συμμαχιών.

Η Ελλάδα όπως είπε αποτελεί προνομιακό χώρο για τον αμερικανικό σχεδιασμό, αλλά πρέπει να επιβεβαιώσει η ίδια τον ρόλο της. Εκτίμησε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά και την τεχνογνωσία. Όπως είπε, στον υπό ανάδυση άξονα προσβλέπει να συμμετάσχει και το Ισραήλ και πως ίσως δούμε σταδιακά να εισέρχεται και η Κύπρος.

Στην περίπτωση που έχουμε ένα παγκόσμιο NATO θα πρέπει να υπάρχουν οι αντιστοιχες συμμαχίες και συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε συμβατικές και ασύμβατες προκλήσεις.  Για να υπάρξει κάτι παγκόσμιο και μακροπρόθεσμο θα πρέπει να υπάρχει κάτι σαν το ΝΑΤΟ, σε ιδανική περίπτωση, που να δημιουργεί τα standards για αυτές τις συμμαχίες, αλλά να υπάρχουν και οι αντίστοιχες περιφερειακές προτεραιότητες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος όπως τόνισε ο κος Ευθυμιάδης βρίσκονται στην καρδιά των γεωπολιτικών εξελίξεων και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εξάρτησή μας από φυσικούς πόρους, στο οξυγόνο και το νερό, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του δημογραφικού που θα συζητηθεί στα COP27 και COP28. Αυτές οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν την αναγκαιότητα στο να υπάρχει μια συμμαχία η οποία έχει προδιαγεγραμμένη πολιτική ταυτότητα με το πως πρόκειται να ορίσει τους λεγόμενους ανταγωνιστές-εχθρούς.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Ο ρόλος των κρατών του Κόλπου στον νέο παγκόσμιο σχεδιασμό και η Τουρκία

Όπως είπε ο κος Ευθυμιάδης η σημασία των κρατών του Κόλπου είναι μεγάλη τόσο για την Ευρώπη την οποία προμηθεύει με πρώτες ύλες τις οποίες χρειάζεται, αλλά και έμψυχο δυναμικό, ενώ τόνισε πως για την Ελλάδα είναι ευκολότερο να βρει κοινά με τις αραβικές χώρες και πως η χώρα μας οικοδομεί σχέσεις με αυτές τις χώρες ήδη από τον 19ο αιώνα, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δίαυλο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και των Αραβικών.

Όσον αφορά την Τουρκία και το πως την βλέπουν οι χώρες του Κόλπου τόνισε πως η Τουρκία έχει ένα σημαντικό οικονομικό ρόλο, όμως οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί στην Αφρική, ίσως έχουν φέρει τις σχέσεις σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορούν να επιστρέψουν και πως ο Άραβας της αραβικής χερσονήσου καταλαβαίνει ποιος είναι αυτός που προβαίνει σε προκλήσεις. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως η Τουρκία έχει λίγες επιλογές ως προς την εξωτερική της πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο