Ελλάδα

Τρίτη δόση: Από σήμερα τα ραντεβού για όσους έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη 2η

Τρίτη δόση: Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Σήμερα το βράδυ ανοίγει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, έγκαιρου προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, περιθώριο ένας μήνας για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους

Την Δευτέρα πρόκειται να ισχύσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του. Ακόμη, ο Υπουργός Υγείας πρόκειται να εξειδικεύσει σήμερα στις 09:30 σε συνέντευξη Τύπου τα νέα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους.  Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη από τα συνολικά 7.317 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.871 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.242 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, από Δευτέρα πρόκειται να απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα, τα σινεμά, τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τα γυμναστήρια, αλλά και στα γήπεδα.

Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Ελεύθερα σε super market και φαρμακεία

Όπως φαίνεται, ελεύθερη είναι η πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων -πάντοτε με τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας- σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μεταφοράς.

Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια, να πάνε στη δουλειά τους και να καθίσουν σε ανοιχτούς χώρους εστίασης με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ.

Για τους εμβολιασμένους, αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πως θα μπαίνουν οι πιστοί στις εκκλησίες

Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται και οι περιορισμοί που προβλέπονται για τους ανεμβολίαστους και την είσοδό τους στις εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, με εγκύκλιό της στις 4 Νοεμβρίου, είχε καλέσει, ουσιαστικά, τους πιστούς να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον κοροναϊό, επειδή όμως μέχρι τότε η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει τις εκκλησίες από την υποχρεωτική διενέργεια rapid test. Δεν ήταν υποχρεωτικός, δηλαδή, ο εργαστηριακός έλεγχος των ανεμβολίαστων πιστών για την είσοδό τους στις εκκλησίες.

Ο πρωθυπουργός, όμως, ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του πλαισίου, τονίζοντας ότι, πλέον, όσοι πιστοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

Άρχισε η επίταξη των γιατρών

Άρχισε επισήμως την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών μετά την προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση να προσεχθούν οικειοθελώς, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας. Στον Πύργο έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου επειδή έμεινε μόνο ένας γιατρός. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Πάτρας. Ο Κορωνοϊός θέλει συλλογική προσπάθεια γιατί είναι μια καθημερινή μάχη.

Όπως ορίζει το ΦΕΚ δίνεται εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η αρχή για παθολόγους και πνευμονολόγους γίνεται από τα Νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους τις λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια με τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα να εκπέμπουν δραματική έκκληση για βοήθεια, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους. Η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή για την εποχή που ο κορωνοϊός μας απειλεί. 

Γκάγκα για είσοδο σε σούπερ μάρκετ με rapid test: «Είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί»

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».

Σε ό,τι αφορά στα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ».

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι καταγράφονται 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400 κάποιες ημέρες, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε, είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση. Αυτό που βλέπουμε διεθνώς είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», αν και παραδέχτηκε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και εμβολιασμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο