Τακτική Μελίνας Μερκούρη εφάρμοσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα διεθνοποιώντας το ζήτημα μετά από πολλά πολλά χρόνια. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Βρετανία, ενώ οι Βρετανοί μετά την συνάντηση του με τον Τζόνσον του έστρωσαν κυριολεκτικά «κόκκινο χαλί», επευφημώντας τον στο Twitter, ενώ το ζήτημα των μαρμάρων «έπαιξε» ως πρώτο θέμα και στους Financial Times, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.
Όμως πριν φτάσει να συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θίξει το θέμα από το βήμα της UNESCO, δίνοντας του το απαραίτητο κύρος για να διαπραγματευτεί στην επικείμενη συνάντηση του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Μάλιστα ο κ. Τζόνσον πριν από πολλά χρόνια ήταν από αυτούς που ήθελαν την επιστροφή των Μαρμάρων.
Ο διάλογος με τον Μπόρις Τζόνσον
Για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στην Downing Street. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθεί αναλυτικά ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Downing Street:
- Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.
- Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.
- Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.
- Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.
Η θέση της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη
Από ότι φαίνεται μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη, οι Βρετανοί έδειξαν να αλλάζουν στάση σε ότι αφορά τα Ελγίνια. Παρόλα αυτά, η Βρετανική Κυβέρνηση παρέμεινε ουδέτερη αναφέροντας στην ανακοίνωση της πως αναγνωρίζει «την δύναμη των συναισθημάτων του ελληνικού λαού για αυτό το θέμα».
Συνέχισε λέγοντας πως αποτελεί θέμα του συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου. Η ανακοίνωση κατέληξε πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου
Όπως ήταν εύλογο το Βρετανικό Μουσείο παρέμεινε σταθερό στην άποψη του ότι τα μάρμαρα ανήκουν στο μουσείο και όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ έκανε ξανά αναφορά στον Λόρδο Έλγιν.
«Το Βρετανικό Μουσείο διηγείται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας πριν από περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Μουσείου.
Μητσοτάκης: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης»
«Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Πρωθυπουργό Boris Johnson σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους» τόνισε.