Μειωμένο εμφανίζεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε ταμειακή βάση σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης το έλλειμμα υποχώρησε φέτος στα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 14,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων στα 37,5 δισ. ευρώ από 34,6 δισ. ευρώ πέρυσι. Επιπροσθέτως τα έσοδα του Δημοσίου ενισχύθηκαν φέτος από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMP) και από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία φέτος έφθασαν τα 1,5 δισ. ευρώ από μόλις 592 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 50,7 δισ. ευρώ από 47,6 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020. Το πρωτογενές έλλειμμα περιορίστηκε στα 8,4 δισ. ευρώ από 9,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Λίγα λόγια για την Τράπεζα της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927.Βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, συμμετέχει στο σύστημα κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι οι αποκλειστικοί μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κρατική, αλλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα. Καθώς και ότι στη μετοχική της σύνθεση το κράτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της. Διαφέρει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατηρούσε το προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα ως το 1928.