Κόσμος

Ισραηλινό φάρμακο: Γιατρεύει και τον κορωνοϊό και τον HIV

Ισραηλινό φάρμακο: Υπόσχεται την εξάλειψη του κορωνοϊού και του HIV χωρίς παρενέργειες για όλες τις ηλικίες για όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Ομάδα επιστημόνων δημιούργησαν ένα ισραηλινό φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί και σαν θεραπεία κατά του HIV αλλά και κατά του κορωνοϊού, στέλνοντας τους ασθενείς στα σπίτια τους σε λίγες μόνο ημέρες. Την ίδια στιγμή έρχονται τα δύο νέα αντιιιικά χάπια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer, κατά της Covid-19 που αναμένεται να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όταν πια καταστούν ευρέως διαθέσιμα.

Η Code Pharma που εδρεύει στην Ολλανδία αλλά έχει το κέντρο ερευνών της στο Ισραήλ, ολοκλήρωσε πρόσφατα δοκιμές πρώτης φάσης του Codivir που είναι το όνομα στο ισραηλινό φάρμακο για χρήση κατά του κορωνοϊού. Η ομάδα ερευνών θέλει να κάνει τις απαραίτητες δοκιμές για αυτό έχει στείλει αίτημα για άδεια ώστε να προχωρήσει. Θα εμπλακούν 150 ασθενείς και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την  Ισπανία, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Zyon Ayni στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δοκιμή σε τρεις με έξι μήνες και μετά να γίνει αίτηση για έκτακτη χρήση του σκευάσματος

«Στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας πολλά από τα φάρμακα με υποτιθέμενο ή αποδεδειγμένο αντιικό μηχανισμό δεν απέδειξαν ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής», δηλώνει ο καθηγητής Shlomo Maayan, διευθυντής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών της Barzilai. Συμβουλεύει την Code Pharma καθώς προχωρά με το Codivir χωρίς να λαμβάνει αμοιβή, γράφει η Jerusalem Post.

«Το Codivir έχει πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και πολύ εντυπωσιακό αντιικό αντίκτυπο, τόσο σε συνθήκες εργαστηρίου, όσο και στην φάση 1 της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους. Μπορεί να είναι η τομή στο πεδίο της αντιικής θεραπείας ασθενών στα πρώτα στάδια της Covid».

Η φάση 1 ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Βραζιλία. Συμμετείχαν δώδεκα ασθενείς μεταξύ 18 και 60 ετών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Επτά από τους εθελοντές ελέγχονταν με PCR τεστ κάθε δυο ημέρες από τη μέρα που ξεκίνησαν τη θεραπεία με το φάρμακο που χορηγείται όπως η Ινσουλίνη. Οι ασθενείς έκαναν δυο ενέσεις τη μέρα για δέκα ημέρες.

Ο Maayan δήλωσε ότι πέντε από τους ασθενείς έδειξαν πολύ σημαντική μείωση του ιικού φορτίου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το Codivir μείωσε σημαντικά την αναπαραγωγή του ιού σε όλους τους ασθενείς ακόμα και εντός τριών ημερών.

Δεν υπάρχουν παρενέργειες στο ισραηλινό φάρμακο

Επιπλέον το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου είναι πολύ καλό. Δεν υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες από την ίδια την θεραπεία υποστήριξε ο Ayni, ούτε όσοι πήραν το φάρμακο έδειξαν σημάδια παρενεργειών που συχνά σχετίζονται με τη μόλυνση από Covid-19. Τα στοιχεία που περιγράφουν τα αποτελέσματα έχουν υποβληθεί για εξέταση σε επιστημονικό περιοδικό.

«Η αρχική ιδέα ήταν να εξαλειφθούν τα μολυσμένα από τον HIV», εξήγησε ο CEO. Την περίοδο που ξεκινούσε η πανδημία η εταιρεία δοκίμαζε ανεπίσημα το φάρμακο σε ασθενείς με HIV στο Κογκό. «Ενα νοσοκομείο άρχισε να δέχεται ασθενείς με Covid-19 και έγιναν τελείως καλά, κάποιοι σε λίγες ώρες και κάποιοι σε λίγες ημέρες», υποστήριξε ο Ayni.

Το νοσοκομείο τότε ζήτησε επιπλέον δόσεις τις οποίες χορήγησε σε μια ανεπίσημη κλινική δοκιμή. Γιατροί μοιράστηκαν και παρακολουθούσαν ασθενείς που έλαβαν το Codivir και άλλους που δεν τους χορηγήθηκε. Ολοι οι ασθενείς ήταν μεταξύ 35 και 78 ετών και νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, αν και οι μονάδες εντατικής θεραπείας στο Κογκό δεν είναι σαν αυτές της Δύσης, οι ασθενείς απλά λαμβάνουν οξυγόνο.

«Οι γιατροί χορήγησαν το φάρμακο και είδαν ότι σε μόλις εννέα ημέρες δυο ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως και οι υπόλοιποι έγιναν πολύ καλύτερα και δεν είχαν σχεδόν κανένα σημάδι του ιού. Από τους 15 ασθενείς που δεν έλαβαν το Codivir οι 14 πέθαναν».

«Ηταν ξεκάθαρο ότι κάτι είχαμε βρει, αλλά δεν ξέραμε τι», συμπλήρωσε ο Ayni. Ετσι, η εταιρεία αποφάσισε να διεξάγει in-vitro μελέτες στο γνωστό Virology Research Services του Λονδίνου από τις οποίες προέκυψαν «εξαιρετικά αποτελέσματα».

«Είδαμε πλήρη εξάλειψη του ιού στο 90-100% των κυττάρων σε λιγότερο από 24 ώρες», είπε ο Ayni, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα εξελίσσονται ελαφρά διαφορετικά στους ανθρώπους. Ωστόσο, ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο για την Code Pharma: οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ισχυρή αντιική δραστηριότητα. Αυτό ήταν που οδήγησε στις δοκιμές στη Βραζιλία.

Η πολυεθνική δοκιμή φάσης 2 θα είναι τυφλή και θα αξιολογήσει το Codivir στην αντιμετώπιση ήπιων και μέτριων περιπτώσεων. «Η ιδέα είναι ότι αν τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τη φάση 1 επαναληφθούν, θα έχουμε ένα σημαντικό επίτευγμα», σημείωσε ο Maayan. «Αν δεν επαναληφθούν δεν προχωράμε». Σημείωσε ότι με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, όσο και αυτά από τη φάση 1 να είναι τόσο ενθαρρυντικά τα πράγματα «δείχνουν υποσχόμενα».

Σύμφωνα με τον Ayni εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων ανά τον κόσμο, η εταιρεία ετοιμάζει ήδη αιτήσεις για έκτακτη έγκριση χρήσης σε διάφορες χώρες μόλις ολοκληρωθεί η φάση 2. Παράλληλα, ετοιμάζεται για μαζική παραγωγή του Codivir σε διάφορα εργοστάσια ανά τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο