Ανεξιχνίαστη η δολοφονία του κύπριου μεγιστάνα της μόδας.
Η σύζυγός του, Έλενα, επέζησε της επίθεσης. Επτά μήνες μετά τη δολοφονία του συζύγου της, παντρεύτηκε τον Αμερικανό ναυαγοσώστη Τιμ Νάτζεντ. Στη συνέχεια παντρεύτηκε ξανά και πρόσφατα αναφέρθηκε ότι ζει στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
Το 2017, η Μητροπολιτική Αστυνομία άνοιξε ξανά την υπόθεση και, τον περασμένο Ιανουάριο, ο αδερφός του Κωνσταντίνου, Αχιλλέας, είπε ότι είχε ενημερωθεί από αστυνομικούς πως η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος επρόκειτο να αποφασίσει εάν θα ασκήσει δίωξη σε έναν αναγνωρισμένο ύποπτο.
Τώρα, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος είπε στη MailOnline ότι η απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη κατά του υπόπτου ελήφθη τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Met είπε ότι παραμένουν «δεσμευμένοι» στην εξιχνίαση της δολοφονίας.
Το σπίτι επτά υπνοδωματίων των Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρο Bishops, κοντά στο Hampstead Heath στο Βόρειο Λονδίνο, βγήκε στην αγορά λίγο μετά το θάνατό του και πουλήθηκε το 2015. Χτίστηκε το 1976 και αποτέλεσε το σκηνικό ενός από τα πιο διάσημα ανεξιχνίαστα εγκλήματα του Λονδίνου, που συνέχισε να τραβά το ενδιαφέρον για περισσότερα από 30 χρόνια. Έζησε εκεί με τη σύζυγό του Έλενα και τα τρία παιδιά τους.
Η Bishop Avenue των 66 κατοικιών, ήταν από καιρό γνωστή ως «Σειρά Δισεκατομμυριούχων», επειδή φιλοξενούσε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Ωστόσο, εικόνες του 2019 έδειξαν πώς είχε ερειπωθεί, με πολλά από τα ακίνητα να είναι ακατοίκητα ή εντελώς εγκαταλελειμμένα.
Ο Κωνσταντίνου, γιος ενός δεξιοτέχνη ράφτη, αποφοίτησε από το London College of Fashion το 1965 και εργάστηκε για τον Mattli the Couturier στο Mayfair πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Ο αδερφός του ήρθε μαζί του μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο και οι δυο τους δημιούργησαν την εταιρεία Ariella. Την εποχή της δολοφονίας του, η εταιρεία είχε 11 καταστήματα και περισσότερους από 300 λογαριασμούς χονδρικής σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά με τη δολοφονία του, εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε: «Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία παραμένει προσηλωμένη στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Αρίστου Κωνσταντίνου που δολοφονήθηκε βάναυσα στο East Finchley την Πρωτοχρονιά του 1985. Όπως με κάθε ανεξιχνίαστη δολοφονία, θα ενεργήσουμε βάσει οποιασδήποτε νέας πληροφορίας μας δίνεται και θα διενεργούμε τακτικές αναθεωρήσεις της υπόθεσης. Η εξέταση αυτής της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Συμβουλεύουμε όποιον έχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτήν την έρευνα, παρακαλείται να επικοινωνήσει με την αστυνομία στο 0207 230 4294 ή το Crimestoppers ανώνυμα στο 0800 555 111».
Την ίδια στιγμή, η απόφαση που λήφθηκε τον Απρίλιο να μην ασκηθεί δίωξη υπόπτου βρίσκεται επί του παρόντος υπό επανεξέταση μετά από αίτημα στο πλαίσιο του συστήματος Δικαίωμα του Θύματος στην Αναθεώρηση.
Πώς έγινε η δολοφονία
Το ζευγάρι Κωνσταντίνου επέστρεφε από το πάρτι της Πρωτοχρονιάς, το 1985. Τότε, ο Αρίστος Κωνσταντίνου ήταν 40 και η σύζυγός του 36 ετών.
Εκείνο το βράδυ, στις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου, ο Αρίστος Κωνσταντίνου πυροβολήθηκε με έξι σφαίρες (τέσσερις στο σώμα, δυο στο κεφάλι), ενώ ήταν γονατιστός και προσευχόταν μέσα στο ιδιωτικό του παρεκκλήσι, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «The Ham & High» .
Η Daily Mail ανέφερε πώς ο Κωνσταντίνου πυροβολήθηκε από ληστές που προφανώς προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να παραδώσει τιμαλφή αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίων λιρών (4,7 εκατομμυρίων λιρών σε σημερινές τιμές).
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι σφαίρες ήταν φτιαγμένες από τον Ιταλό κατασκευαστή Fiocchi και ήταν χρώματος ασημί. Ωστόσο, καμία τέτοια σφαίρα δεν είχε κατασκευαστεί από το 1961 και έπειτα.
Μυστήριο γύρω από τις συνθήκες δολοφονίας
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Αρίστος Κωνσταντίνου, ήταν μυστηριώδεις. Οι δολοφόνοι κατάφεραν και μπήκαν στο ακίνητο, παρόλο που ο Κωνσταντίνου είχε εγκαταστήσει ένα περίτεχνο σύστημα ασφαλείας.
Το ζεύγος Κωνσταντίνου γύρισε σπίτι στη 1 μ.μ., όπως η Έλενα δήλωσε στην μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου και αιφνιδιάστηκαν από δύο ληστές που φορούσαν αποκριάτικες μάσκες, σύμφωνα με την Telegraph και την Daily Mail.
Την κλείδωσαν σε ένα μπάνιο, όπως δήλωσε η ίδια στην αστυνομία, αλλά κατάφερε να βγει από ένα ανοιχτό παράθυρο, που οδηγούσε στον φωταγωγό. Στο μεταξύ ο σύζυγός της πυροβολήθηκε από τους ληστές. Μετά τον πυροβολισμό του συζύγου της, η κυρία Κωνσταντίνου φέρεται να βγήκε τρέχοντας και «ουρλιάζοντας» από το σπίτι και σταμάτησε έναν διερχόμενο οδηγό.
Οι αστυνομικές αρχές ωστόσο δεν πείστηκαν από την ιστορία της Έλενας Κωνσταντίνου. Οι αξιωματικοί βρήκαν μόνο παλιά δακτυλικά αποτυπώματα και δεν βρέθηκαν σημάδια από τα γάντια που εντοπίστωκα κοντά στο άδειο χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε 50,000 λίρες σε ξένο νόμισμα.
Ένας παθολόγος, όπως αναφέρεται στη Sunday Times, παρατήρησε ότι το όπλο που σκότωσε τον Κωνσταντίνου, ήταν κάτω από τέσσερις ίντσες σε μήκος, κάτι ασυνήθιστο για μια τέτοια ληστεία.
Η αστυνομία πίστευε τότε, ότι ο Κωνσταντίνου μπορεί να σκοτώθηκε αφού προσπάθησε να αντισταθεί στους εισβολείς, επειδή είχε τραύματα στο δεξί του χέρι όταν βρέθηκε το σώμα του.
Το σπίτι στο Hampstead, το οποίο έχει κήπους με μέγεθος λίγο περισσότερο από δύο στρέμματα, πουλήθηκε τελευταία φορά το 2015 για 9 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την Evening Standard. «Πουλήσαμε το σπίτι με μια ασημένια σφαίρα καρφωμένη στον τοίχο», είπε ο κτηματομεσίτης Trevor Abrahmsohn.
Μέσα στα χρόνια, η ιστορία δολοφονίας του Κωνσταντίνου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και έχει δημιουργήσει αρκετές θεωρίες για το τι συνέβη. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν ότι σκοτώθηκε σε μια επιχειρηματική διαμάχη, δεδομένου ότι το εμπορικό σήμα του ήταν στο πικ του, ή ότι ήταν θύμα μιας ληστείας που πήγε στραβά, με επιχείρημα τα γάντια που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος.
Κάποιοι στοχοποιούν τη σύζυγό του και πιστεύουν ότι έχει ευθύνη για τον θάνατο του συζύγου της και αναρωτιούνται γιατί οι ληστές την άφησαν ζωντανή. Άλλοι θεωρούν πως ακόμα κι αν η Έλενα ήταν ένοχη, οι έρευνες είχαν φτάσει σε τέλμα, καθώς τα στοιχεία ήταν ελλιπή και συγκεχυμένα με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως το «τέλειο έγκλημα».
Μιλώντας το 2019, ο αδερφός του Κωνσταντίνου, ο οποίος ίδρυσε μαζί του την Ariella, είπε: «Μετά από 35 χρόνια χωρίς να έχει κλείσει η υπόθεση, η οικογένειά μας περιμένει με ανυπομονησία αυτό το καθυστερημένο βήμα για να επιτύχουμε επιτέλους το κλείσιμο και τη δικαιοσύνη».
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι του είχε πει επανειλημμένα η αστυνομία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία «έδειχναν μόνο έναν ύποπτο», αλλά η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS), πάντα ήθελε να διεξαχθούν πρόσθετες έρευνες. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «πολύ απογοητευμένος από τις προηγούμενες αποφάσεις του CPS να μην ασκήσει δίωξη».
«Μας είπαν επανειλημμένα από την αστυνομία από το 1986, ότι τα στοιχεία έδειχναν μόνο έναν ύποπτο, αλλά το CPS ήθελε πάντα να διεξάγονται πρόσθετες έρευνες. Το 1997 ο επικεφαλής της δεύτερης αστυνομικής έρευνας, μας είπε ότι τα στοιχεία εναντίον αυτού του υπόπτου ήταν πλέον συντριπτικά, αλλά το CPS αρνήθηκε ανεξήγητα να διατάξει το αίτημα της αστυνομίας για σύλληψη και δίωξη».
«Η τρέχουσα και η τρίτη αστυνομική ομάδα διερεύνησης εργάστηκε ακούραστα και ανακάλυψε νέα στοιχεία που υποστηρίζουν και ενισχύουν τα συμπεράσματα της δεύτερης αστυνομικής έκθεσης του 1997 και αναζητά την απόφαση του CPS να προχωρήσει στη διαταγή αυτής της σύλληψης».
Οι «Δισεκατομμυριούχοι στη Σειρά»
Ανάμεσα στους παλαιότερους ιδιοκτήτες σπιτιών στη Λεωφόρο The Bishop, περιλαμβάνονται ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, οι royals της Σαουδικής Αραβίας, η Χέδερ Μιλς και τον Σερ Μπίλι Μπάτλιν. Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Ντέσμοντ, πρώην ιδιοκτήτης της εφημερίδας Daily Express, είχε επίσης μια έπαυλη στον δρόμο.
Μια σειρά από 10 σπίτια, αξίας 73 εκατομμυρίων λιρών, έχει μείνει άδεια από τότε που φέρεται να αγοράστηκαν από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Μια έρευνα από τον Guardian το 2014, διαπίστωσε ότι η σειρά των αρχοντικών αξίζει συνολικά περίπου 350 εκατομμύρια λίρες. Σήμερα, είναι δεδομένο πως θα αξίζει πολύ περισσότερα χρήματα.