Σε έξαρση βρίσκεται τον τελευταίο μήνα ο κορωνοϊός σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυξήθηκαν οι οι θάνατοι από COVID-19 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά 10% και συνιστούν περισσότερο από το 50% των θανάτων λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
Πολλά κράτη, προκειμένου να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό που έχει πλήρως εμβολιαστεί, προχώρησαν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, λύση που προκρίθηκε αρχικά από το Ισραήλ στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες επανέφεραν μερικό lockdown.
Κορωνοϊός: Άρχισαν ξανά τα lockdown – Οι περιπτώσεις Ολλανδίας και Αυστρίας
Ήδη, η Ολλανδία και η Αυστρία επέβαλαν μερικό lockdown, προκειμένου να αναχαιτίσουν την έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Το πρώτο μερικό lockdown, που επιβάλλεται στη Δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι, τέθηκε σε ισχύ το Σαββατοκύριακο στην Ολλανδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 85% του ενήλικου πληθυσμού.
Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα προβλέπεται να κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο τέλος Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 16.264 νέα κρούσματα -, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Αυστρία: Lockdown για ανεμβολίαστους
Η Αυστρία θέτει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 σε lockdown από αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση των μολύνσεων που καταγράφονται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
«Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι αδιάντροπα χαμηλά», είπε χαρακτηριστικά ο Σάλενμπεργκ σε μία συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας το νέο μέτρο, μετά από μία βιντεοδιάσκεψη με τους κυβερνήτες εννέα επαρχιών της Αυστρίας. Περίπου το 65% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.
Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποστασιοποίηση στη Γερμανία
Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία και στη Γερμανία, η οποία ανέφερε την Πέμπτη 50.196 νέες λοιμώξεις, τον μεγαλύτερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας.
Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιτρέπει την επιβολή μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Στο μεταξύ, ορισμένες πόλεις φέρεται να έχουν ακυρώσει τη λειτουργία χριστουγεννιάτικων αγορών και φέτος.
Κορωνοϊός: Ανατολική Ευρώπη: Η… έλλειψη εμβολιασμών φέρνει νέα μέτρα
Περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, λόγω δυσπιστίας των πολιτών. Η Λετονία, μία από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αν και η κυβέρνηση έχει απορρίψει ένα γενικό lockdown, ενώ ορισμένοι περιορισμοί έχουν επιστρέψει στη Ρωσία και τη Σλοβακία.
Κορωνοϊός: Ανησυχία και στη Βρετανία
Και στη Βρετανία επικρατεί ανησυχία, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να δηλώνει ότι βλέπει «σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται πάνω από κάποιες περιοχές της ευρωπαϊκής Ηπείρου», όπου παρατηρείται έξαρση του ιού.
Προειδοποιώντας ότι στο παρελθόν τα «κύματα» κάθε έξαρσης του ιού χτυπούσαν και τη Βρετανία, τόνισε ότι «η επιτακτικότητα της λήψης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου είναι πιο προφανής από ποτέ».
Ο αριθμός των τρίτων δόσεων που έχουν χορηγηθεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτει πλέον πάνω από το 20% των πολιτών από 12 και άνω, συγκεκριμένα 11,8 εκατομμύρια πολίτες.
Κορωνοϊός: Τι ισχύει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής ενός γενικευμένου lockdown, ωστόσο, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, έφεραν ήδη νέα μέτρα, όπως την επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αλλά και την επαναφορά περιορισμών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.
Μάλιστα, σε περίπτωση που τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν, έχουν ήδη πέσει κι άλλα «στο τραπέζι», προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά της πανδημίας. Αυτό που επισημαίνεται, πάντως, είναι ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.
Το πρώτο μέτρο είναι η εφαρμογή του μοντέλου στα σούπερ μάρκετ, να ισχύσει και στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή των αποστάσεων. Ένα δεύτερο μέτρο που συζητείται, είναι η επαναφορά της τηλεργασίας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα συναντά αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, εξετάζεται το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, ένα μέτρο που έχει αρκετές πιθανότητες να εφαρμοστεί. Τέλος, αυτό το οποίο θα ήθελαν οι ειδικοί να δουν να εφαρμόζεται είναι τόσο η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όσο και η εφαρμογή διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς.