Ελλάδα

Νέα μέτρα: Τι βρίσκεται υπό συζήτηση στην Επιτροπή

Νέα μέτρα: Μια σκέψη των ειδικών αποτελεί η εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση.

Σε νέα μέτρα για την πανδημία προσανατολίζονται κορυφαία μέλη της επιτροπής των ειδικών και πηγές του Υπουργείου Υγείας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται πως θα κορυφωθούν εντός των επομένων ημερών με όποιες ανακοινώσεις, εφόσον προκύψουν αποφάσεις, να αναμένονται την Τετάρτη, τονίζει ο ΣΚΑΙ. Σημειώνεται πως τα μέτρα, εφόσον παρθούν, θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους.

Νέα μέτρα: Οι σκέψεις των ειδικών

Μια σκέψη των ειδικών αποτελεί η εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή κανόνων αποστάσεων. Παράλληλα συζητείται και η επαναφορά της τηλεργασίας με το ενδεχόμενο αυτό εντούτοις να φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συναντά κάποιες αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπρόσθετα συζητείται το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Τέλος, αυτό το οποίο θα ήθελαν οι ειδικοί να δουν να εφαρμόζεται είναι τόσο η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όσο και η εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

Νέα μέτρα: Φόβοι για «μαύρα» Χριστούγεννα

Οι προβλέψεις της επιτροπής κάνουν λόγο για δέκα χιλιάδες κρούσματα και 100 νεκρούς σε ημερήσια βάση μέχρι της γιορτές. Η κυβέρνηση μελετά την επιδημιολογική κατάσταση χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

«Οι περιορισμού που υφίστανται τώρα δεν αναμένει κανείς να αρθούν τα Χριστούγεννα αλλά δεν βλέπω την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διαφοροποίησης. Επαναλαμβάνω τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους όπως κάνουμε και τώρα. Θέλουμε εκείνους κυρίως να προστατεύσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Στο τραπέζι των αποφάσεων έχει πέσει και το ακραίο σενάριο με την κωδική ονομασία «Χριστούγεννα 2G» που προβλέπει πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων και ήδη εξετάζεται στην Αυστρία. Αυτό το ακραίο σενάριο θα εφαρμοστεί μόνο εάν γονατίσουν τα νοσοκομεία της χώρας και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανεξέλεγκτος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 47.000.

Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί τονίζουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίζει το ΕΣΥ να δέχεται πίεση και πως η κατάσταση δε θα έχει επανέλθει σε αριθμούς κρουσμάτων που θα καθησυχάσουν τους λοιμωξιολόγους. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε όλους του τόνους ότι το μοναδικό μέτρο που δε θα πάρει είναι το γενικό lockdown.

Νέα μέτρα: Τι λέει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για αποφάσεις τύπου Ολλανδίας

Δεν θα ήταν αρνητικός στην λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας -η οποία τέθηκε σε καθεστώς μερικού lockdown-, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμός της πανδημίας κορωνοϊού, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

Γώγος: Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορωνοϊού» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο. «Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα». «Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. «Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν» σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο