Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γιώργος Φίλης, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα σύνορα της Πολωνίας, το ρόλο της Τουρκίας, τους αναδυόμενους γεωπολιτικούς άξονες, αλλά και τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Η Πολωνία και ο ρόλος της Τουρκίας
Σχετικά με τις εξελίξεις στα σύνορα της Πολωνίας ο κος Φίλης ξεκίνησε τονίζοντας πως η Πολωνία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «Ελλάδα του Βορρά», όπως και η Ελλάδα να χαρακτηριστεί ως «Πολωνία του Νότου», διότι η Πολωνία βρίσκεται μεταξύ δύο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων, της τευτονικής Ευρώπης και της σλαβικής Ρωσίας. Πρόκειται για μια χώρα που αναγεννάται εκ της τέφρας της και η οποία είχε διαιρεθεί μεταξύ αυτών των δυνάμεων.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην καθολική Δύση και το Ισλάμ, όπου προσπαθούσαν να μας εξαλείψουν από το γεωπολιτικό μας χώρο, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν. Η Πολωνία ζει αυτά που ζει και η Ελλάδα για τόσα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στα σύνορα της πολωνίας, καθώς δεκάδες πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, μεταφέρουν Αφγανούς στα σύνορα της ευρωπαϊκής χώρας.
Ο κος Φίλης τονίζει πως η προτεραιότητα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι η Ρωσία και προσπαθεί να κάνει τους Γερμανούς να φοβηθούν και να τους κάνουν να μην κοιτάξουν αλλού, μετά και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ. Ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο για την Τουρκία η οποία κάνει θανάσιμους εχθρούς, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κρίση στην Ανατολική Ευρώπη. Ο κος Φίλης εκτίμησε πως οδηγούμαστε σε κλιμάκωση, όπου η Τουρκία θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο.
Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Ο παράγοντας ΗΠΑ και οι αναδυόμενοι γεωπολιτικοί άξονες
Όσον αφορά την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα μας, εκτίμησε πως επί χρόνια μας «έπαιζαν 70-30», όμως τώρα, μετά από την πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία, μας βλέπουν 50-50. Εκτίμησε δε πως ακόμα και αν τα βρούνε με την Ευρώπη, δεν πρόκειται να ατονίσουν οι συμφωνίες της χώρας μας με τη Γαλλία και τους Άραβες, διότι όλο αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου παιχνιδιού, που ξεκινά από την συμφωνία AUKUS, όπου υπάρχει μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την αυξανόμενη αεροναυτική δύναμη της Κίνας, συνεχίζεται με την Ινδία και στη συνέχεια την «AUKUS της Ανατολικής Μεσογείου», που έχει να κάνει από την Ινδία έως την Γαλλία, με ενδιάμεσους σταθμούς τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τον Ελληνισμό.
Αυτό γίνεται για να ελεγχθεί η επέκταση του εξτρεμιστικού Ισλάμ, αλλά και την επέκταση της Ρωσίας, καθώς η Ρωσία έχει μια μεγάλη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συνδετικός κρίκος από τη Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο, συνδετικός κρίκος είναι η Ελλάδα. Για την Πολωνία, δήλωσε πως έχουν «παίξει τα λεφτά τους» στον αγγλοσαξωνικό παράγοντα, καθώς αποτελούν τον ρυθμιστή, ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.
Σχετικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ πρόσθεσε ακόμη πως πάει την πολιτική του κατά της Κίνας ένα βήμα παραπάνω από αυτήν του Τραμπ, δημιουργώντας ένα ΝΑΤΟ της νοτιοανατολικής Ασίας κατά της Κίνας. Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει ξανά μια επαναφορά στη θεώρηση του Spykman περί της Rimland, διότι έχει γίνει πολύπλοκη η γεωπολιτική πραγματικότητα, καθώς τα γεγονότα δεν μπορούν να αναλυθούν με το άσπρο-μαύρο όπως στον Ψυχρό Πόλεμο, και τον μονοπολισμό τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της νέας χιλιετίας, αλλά όπως τον 19ο αιώνα, όπου είχαμε ένα καπιταλιστικό σύστημα και ένα πολυπολικό πολιτικό σύστημα.
Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Έρχονται εξελίξεις στα Βαλκάνια
Όσον αφορά τα Βαλκάνια, δήλωσε πως τα κυβερνητικά επιτελεία θα πρέπει ήδη να ετοιμάζονται σε περίπτωση εξελίξεων στα Σκόπια, καθώς κινδυνεύουν από τον αλβανικό αναθεωρητισμό και όσοι δεν αισθάνονται Βούλγαροι ή Σέρβοι ή Αλβανοί, θα έρθουν σε μας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων. Δεν πρέπει όπως είπε να δεχθούμε Σκοπιανούς στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε πως θα πρέπει να τους βοηθήσουμε στα σύνορά μας.
Εκτίμησε ακόμη πως θα πρέπει να συνάψουμε στρατιωτική συμμαχία με τη Σερβία, ώστε να εξισορροπήσει την οποιαδήποτε εξέλιξη που μπορεί να υπάρχει κατά νου ενός αλβανικού παράγοντα. Πρόσθεσε πως ότι συνέβη στον Καύκασο με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.