Ελλάδα

Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότoφ σε πορείες

Ποινικός Κώδικας: Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη περιλαμβάνεται νέα ποινή για τις μολότοφ στις πορείες.

Αύριο Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, ο Νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος φέρνει αυστηροποίηση των ποινών σε ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα. Ακόμη, μέσα στον νέοι Κώδικα περιέχεται η μετατροπή σε κακούργημα της κατοχής μολότοφ.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει πως η κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι μολότοφ σε συναθροίσεις, πορείες κλπ αποτελεί επιβαρυντική περίσταση και τιμωρείται με κάθειρξη εως 10 έτη. Υπενθυμίζεται ότι με τροποποίηση τον Νοέμβριο του 2019 είχε καταστεί κακουργηματικού χαρακτήρα η χρήση μολότοφ.

Τι λέει η αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης «με την προτεινόμενη διάταξη στην παρ 1 του άρθρου 272 του ΠΚ στα υλικά ή αντικείμενα ιδιαίτερης επικινδυνότητας προστίθενται οι εμπρηστικές ύλες και οι μηχανισμοί.

Στην παρ.2 του άρθρου 272 ΠΚ διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρας στις περιπτώσεις εκείνες που ο δράστης φέρει επικίνδυνες για τον άνθρωπο εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, κατά τη συμμετοχή του σε δημόσιες συναθροίσεις πλήθους ή αν τα ανωτέρω υλικά ή αντικείμενα αφορούν μεγάλη ποσότητα, ανεξαρτήτως αν συντρέχουν παράλληλα οι προϋποθέσεις του εγκλήματος της διατάραξης κοινής ειρήνης».

Η προωθούμενη διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 272

Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

2. Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων

3. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών»

Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι τέσσερις άξονες

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο σύμφωνα με υπουργείο, εισάγει ρυθμίσεις που βασίζονται σε 4 άξονες:

  • Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.
  • Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της  απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.
  • Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).
  • Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.