Στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα στην Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα, από τα συνολικά 7.105 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.704 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.179 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, με τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα δεδομένα που αφορούν στον δείκτη θετικότητας.
Οι “κόκκινες” περιοχές
Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς και Σέρρες είναι η τετράδα «φωτιά», προκαλώντας ανησυχία για το επιδημιολογικό τους προφίλ, τη στιγμή πάντως που σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης θετικότητας στις εν λόγω περιοχές διαμορφώνεται ως εξής:
- Λάρισα 2,55%
- Μαγνησία 2,16%
- Κιλκίς 2,07%
- Σέρρες 2,03%
Η κατάσταση στην Αττική είναι σχετικά ήπια, με μόνο το κέντρο της Αθήνας να ξεπερνά τη μονάδα (1,07%), ενώ η Θεσσαλονίκη έφτασε στο 1,66%.
Άλλες περιοχές που προβληματίζουν είναι:
- Τρίκαλα 1,93%
- Έβρος 1,83%
- Λέσβος 1,81%
- Ροδόπη 1,74%
- Ημαθία 1,70%
- Πέλλα 1,66%
- Κοζάνη 1,61%
- Γρεβενά 1,56%
Νέες κλίνες ανοίγουν στο Παπανικολάου
Ανοίγουν 18 νέες κλίνες ΜΕΘ σήμερα στο Παπανικολάου οι οποίες θα λειτουργήσουν με εντατικολόγους από την Αθήνα. Νέα ΜΕΘ αναπτύχθηκε σήμερα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. «Η πρώτη εντατική έχει 8 κλίνες και η δεύτερη θα έχει άλλες 8 σιγά – σιγά που θα τις αυξήσουμε» ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Κουλούρας.
Μόλις έξι κλίνες εντατικής εξυπηρετούν περιστατικά από την Κόρινθο, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Σπάρτη και τη Μεσσηνία. Όπως ήταν αναμενόμενο και οι 6 γέμισαν σε λίγες ώρες. «Δεχτήκαμε περιστατικό και από τη Ζάκυνθο γιατί όλες οι μονάδες στο δρόμο από την Ζάκυνθο μέχρι εδώ ήταν κατειλημμένες» τόνισε ο υπεύθυνος κλινικής Covid του νοσοκομείου Κορίνθου Δημήτρης Γράσσος.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Στόκκος σημείωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική. «Όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Βοήθεια δεν υπάρχει, παρά τις εκκλήσεις μας» τόνισε ο κ. Στόκκος, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι.
«Κάθε εισαγωγή που κάνουμε στο νοσοκομείο, έχει πίσω του μια οικογενειακή ιστορία. Και αυτήν την αναλαμβάνουμε εμείς» σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης. «Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας. Και όταν αυτά τα παιδιά μπαίνουν στην εντατική, τότε η κοινωνία έχει πρόβλημα» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Στόκκος.
Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ
Η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε με 15 στις 15 κλίνες κατειλημμένες και τέσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ 11 ήταν το πρωί οι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής στο Παπαγεωργίου, το οποίο σήμερα εφημερεύει.
«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν 5, 7, 8 άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται επί σειρά ημερών εκτός εντατικής σε συνθήκες σαφώς υποδεέστερες από ό,τι σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας» τόνισε ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας.
Ακόμα κι αν βρεθεί όμως το πολυπόθητο κρεβάτι στην εντατική, σε αυτό το κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να βγει από μέσα.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ποσοστό θνησιμότητας 85% ίσως και παραπάνω. Από τους 100 που μπαίνουν οι 85 πεθαίνουν. Ακριβώς εκεί θα καταλήξουμε και μπορεί και παραπάνω» υποστήριξε ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάνης.
«Τρεις από ΜΕΘ και δύο σε απλές κλίνες. Είναι μεταξύ 80-90% η θνησιμότητα πλέον. Δεν λειτουργεί το πνευμόνι, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και παθαίνουν ανακοπή» σημείωσε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής.