Οικονομία

Χατζηδάκης: Η ανάκαμψη που περιμένουμε θα επιστρέψει ένα σημαντικό μέρισμα στους εργαζόμενους

Χατζηδάκης: Μιλώντας σήμερα σε Διεθνές Σεμινάριο Ευρωπαϊκών Μελετών ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η ισχυρή ανάκαμψη που περιμένουμε θα επιστρέψει ένα σημαντικό μέρισμα στους εργαζομένους.

Μιλώντας σήμερα σε Διεθνές Σεμινάριο Ευρωπαϊκών Μελετών ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η ισχυρή ανάκαμψη που περιμένουμε θα επιστρέψει ένα σημαντικό μέρισμα στους εργαζομένους.

Τι δήλωσε για την ανεργία ο υπουργός Εργασίας

Η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% το καλοκαίρι του 2019, σε 13,3% το Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, αδειοδοτικής, ασφαλιστικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης και μάλιστα παρά την κρίση του κορωνοϊού. Ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 12,5% το 2022 και τελικά να πέσει κάτω από το 10% το 2056.

Περιμένουμε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη

“Καθώς η οικονομία μπαίνει σε μία θετική τροχιά και με δεδομένο ότι οι

εργαζόμενοι πιέστηκαν πολύ την τελευταία δεκαετία, είμαστε αποφασισμένοι, ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει ένα σημαντικό μέρισμα στους εργαζόμενους, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας. Και αυτό θα φανεί στην επόμενη φάση του ορισμού του κατώτατου μισθού το 1ο εξάμηνο του 2022», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Δύο μεταρρυθμιστικές αλλαγές

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στις δύο σημαντικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες θα έχουν θετική αντανάκλαση τόσο στην οικονομία όσο και στους εργαζομένους, δηλαδή:

  • Το Νόμο για την Προστασία της Εργασίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τις νέες μεγαλύτερες γονικές άδειες, τη δυνατότητα «συμφιλίωσης» της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία και
  • Την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά που εισάγει τους «ατομικούς κουμπαράδες» και οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επικουρικών συντάξεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα παρόμοιο μοντέλο.