Κόσμος

Νέα ανακάλυψη: Ανιχνεύθηκε νέος αριθμός ρεκόρ βαρυτικών κυμάτων

Νέα ανακάλυψη: Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε ακόμη 35 περιστατικά βαρυτικών κυμάτων από το σύμπαν, αριθμό ρεκόρ μέχρι σήμερα.

Σε νέα ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα επιστημών και ανακοίνωσε πως ανίχνευσε 35 περιστατικά βαρυτικών κυμάτων.

Έτσι, αυξήθηκαν σε συνολικά 90 οι ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων που έχουν γίνει από το 2015, όταν κατέστη εφικτή η πρώτη τέτοιου είδους ανίχνευση, η οποία ανακοινώθηκε το 2016 προκαλώντας τότε παγκόσμια αίσθηση, ενώ σήμερα τέτοιες ανιχνεύσεις τείνουν να γίνουν κοινός τόπος.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κοσμικές «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που προκαλούνται από βίαια φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα), οι συγχωνεύσεις μαύρων οπών και οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων (πάλσαρ).

Η νέα «σοδειά» βαρυτικών κυμάτων, που ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανακάλυψης Βαρυτικών Κυμάτων OzGrav, περιλαμβάνει 32 ανιχνεύσεις που εκτιμάται ότι προέρχονται από συγχώνευση μαύρων οπών και τρεις πιθανώς από τη σύγκρουση ενός άστρου νετρονίων και μίας μαύρης τρύπας.

Όλες οι ανιχνεύσεις επιτεύχθηκαν μέσα από τις διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO (ΗΠΑ), VIRGO (Ιταλία) και KAGRA (Ιαπωνία).

Οι πρώτοι δύο ανιχνευτές βρίσκονται σήμερα εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισής τους και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τον Αύγουστο του 2022, δίνοντας νέα ώθηση στο νέο πεδίο της βαρυτικής αστρονομίας. Όσο γίνονται πιο ευαίσθητοι οι ανιχνευτές, θα καταστεί δυνατό να γίνονται αντιληπτά βαρυτικά κύματα και από άλλες πηγές, όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα.

Νέα ανακάλυψη: Πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση νερού σε μοριακή μορφή μέχρι σήμερα σε κάποιον γαλαξία που «γεννάει« άστρα.

Νέα ανακάλυψη οπού ανιχνεύθηκε νερό σε έναν μεγάλο γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος. Πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση νερού σε μοριακή μορφή μέχρι σήμερα σε κάποιον γαλαξία που «γεννάει» άστρα.

Οι παρατηρήσεις έγιναν με το διεθνές τηλεσκόπιο ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο arXiv, ενώ θα ακολουθήσει δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal.

Η ανίχνευση μορίων νερού, μαζί με μονοξείδιο του άνθρακα, έγινε στο ζεύγος γαλαξιών SPT031-58 (που βρίσκονται μάλλον σε φάση συγχώνευσης) σε απόσταση σχεδόν 12,88 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μόνο 780 εκατομμυρίων ετών και τότε δημιουργούνταν τα πρώτα άστρα και γαλαξίες.

Ο εν λόγω διπλός γαλαξίας έχει τη μεγαλύτερη μάζα από κάθε άλλο γνωστό γαλαξία εκείνης της πρώιμης εποχής. Το νερό είναι το τρίτο σε αφθονία μόριο στο σύμπαν μετά το μοριακό υδρογόνο και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Νέα ανακάλυψη: Ιάπωνες επιστήμονες προχώρησαν σε μία νέα ανακάλυψη και βρήκαν τον αρχαιότερο και πιο μακρινό γαλαξία.

Ιάπωνες επιστήμονες προχώρησαν σε μία νέα ανακάλυψη και βρήκαν τον αρχαιότερο σπειροειδή γαλαξία. Πρόσφατα η Κίνα έστειλε ρομπότ στον Άρη, ενώ η NASA εξέδωσε μια προσωμοίωση του πως θα ήταν μία πρόσκρουση αστεροειδή στη Γη.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον αρχαιότερο και μακρινότερο γαλαξία με σπειροειδή μορφολογία, δηλαδή παρόμοια με του δικού μας γαλαξία. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,4 δις ετών φωτός, μόλις 1,4 δις χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) δημιουργίας του σύμπαντος.

Ο BRI 1335-0417, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και η μάζα του εκτιμάται ότι είναι περίπου ίδια με εκείνη του δικού μας σπειροειδούς γαλαξία, καθώς ο γαλαξίας βρισκόταν σε φάση έντονης γέννησης άστρων.

Η σπειροειδής δομή του εκτείνεται σε απόσταση περίπου 15.000 ετών φωτός από το γαλαξιακό κέντρο του, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του δικού μας γαλαξία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τακαφούμι Τσουκούι του Πανεπιστημίου Sokendai, «για έναν γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος, ο BRI 1335-0417 ήταν ένας γίγαντας».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανακοίνωσαν ότι η ανακάλυψη ενός σπειροειδούς γαλαξία σε τόσο πρώιμη φάση του σύμπαντος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία των γαλαξιών αυτής της μορφής. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σπειροειδείς γαλαξίες αποτελούν έως το 70% των γαλαξιών στο σύμπαν. Όμως, όσο μακρύτερα στον χώρο και στον χρόνο πηγαίνει κανείς τόσο σπανίζει η παρουσία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο