Η ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη για την πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα το τοπίο μετά την πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών στη Βόρεια Μακεδονία.
Παράλληλα, η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα προσελκύει το ενδιαφέρον και της Αθήνας, αναφορικά με την διατήρηση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ερωτηματικά για την έκβαση της ψηφοφορίας την Πέμπτη
Η αντιπολίτευση υπό το VMRO κατάθεσε χθες πρόταση μομφής κατά του Ζόραν Ζάεφ από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας δεν υπέβαλλε την παραίτησή του όπως είχε δηλώσει μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, η πρόταση μομφής στηρίζεται από 61 βουλευτές και άρα διαθέτει την πλειοψηφία για να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ.
Πάντως ο ετερόκλητος χαρακτήρας της αντιπολιτευτικής συμμαχίας αφήνει ακόμα κάποια ερωτηματικά για την έκβαση της ψηφοφορίας της Πέμπτης στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Νικόλοφσκι ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» (12 βουλευτές) και «BESA» (3 βουλευτές) και το κόμμα «Levica» (Αριστερά – 2 βουλευτές) στηρίζουν την πρόταση μομφής κατά Ζάεφ.
Ωστόσο ο βουλευτής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το «Levica» (Αριστερά). Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
«Οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις»
Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Βόρεια Μακεδονία έχει χτυπήσει καμπανάκι τόσο στην Αθήνα, όσο και στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το έκανε με ηχηρό τρόπο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο πρόσφατο Thessaloniki Summit.
Μάλιστα και η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι προέχει η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα και σε κάθε περίπτωση παρατηρεί με το μικροσκόπιο τις εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA είχε πει με νόημα διαμηνύοντας προς τους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις».
Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε και ο Νίκος Δένδιας υπό το φως των νέων δεδομένων έχει υπογραμμίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να εξασφαλίσει την πλήρη, συνεπή και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.
Ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξε επιστροφή σε μια εθνικιστική λογική που ανατρέψει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών τότε και η Ελλάδα θα επανακαθορίσει τη στάση της έναντι της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Δήλωση αναγνώρισης των Πρεσπών από τον Μιτσκόσκι
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι έκανε μία δήλωση που ουσιαστικά υπαινίσσεται ότι αποδέχεται την ισχύ της Συμφωνίας ωστόσο έβαλε αστερίσκο σε ότι αφορά την ονομασία της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα».
Βόρεια Μακεδονία: «Αποδεικνύεται σωστή»
Η πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία και οι όποιες αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιούργησαν πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια (σ.σ. εφαρμοστικά της Συμφωνίας των Πρεσπών) αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βόρεια Μακεδονία: «Επικίνδυνη η εξωτερική πολιτική της ΝΔ»
Επικίνδυνη χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης Ζάεφ, που αποδέχθηκε την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας στη Βόρεια Μακεδονία και ενώ οι ομοϊδεάτες του, αυτοί του VMRO, απειλούν να επαναφέρουν το Μακεδονία σκέτο και τον αλυτρωτισμό, ο κ Μητσοτάκης, δια του εκπροσώπου του, αντί να στείλει σαφές μήνυμα στήριξης της Συμφωνίας, κομπάζει ότι δήθεν δικαιώνεται που εδώ και δύο χρόνια την υπονόμευσε, με τη μη κύρωση των Μνημονίων.