Οικονομία

Χρέη: Πότε χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης

Χρέη: Σε ισχύ θα τεθεί σε λίγο καιρό ο ενδελεχής έλεγχος των οφειλετών προκειμένου να σταματήσει το “σαφάρι” η εφορία (ΑΑΔΕ) χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σε ισχύ θα τεθεί σε λίγο καιρό ο ενδελεχής έλεγχος των οφειλετών προκειμένου να σταματήσει το “σαφάρι” η εφορία (ΑΑΔΕ) χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

Πως θα χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης

Για να καταχωρηθούν τα χρέη τους στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ότι διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Με ποια διαδικασία διαγράφονται τα χρέη στην εφορία

Τον τρόπο με τον οποίο διαγράφονται οι οφειλές στην εφορία ορίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με νέα εγκύκλιο. Συγκεκριμένα τη διαδικασία χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης και τη διαγραφή τους.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
  • Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
  • Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών. Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης .