Τα κρούσματα για σήμερα Δευτέρα 08/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή τα κρούσματα έφτασαν τα 4.307 εκ των οποίων στην Αττική κατανεμήθηκαν τα 902, ενώ στην Θεσσαλονίκη κατανεμήθηκαν 766 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την έκρηξη στις νέες λοιμώξεις που παρατηρήθηκε την Δευτέρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους.
Θα ξεπεράσουν τις 7.000 τα κρούσματα
Πάνω από 7.000 κρούσματα κοροναϊού αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων.
Ασφυκτική είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς η αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, που περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ
Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.
Ίδια εικόνα και στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες καταγράφηκαν 53 εισαγωγές covid19 και 17 ύποπτα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα οι εισαγωγές ήταν μόλις 20 – 25 ανά εφημερία ενώ σήμερα έχει δοθεί και μια επιπλέον επιπλέον κλινική για να καλυφθούν τα περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται επίσης με covid19 και οκτώ παιδιά από 20 ημερών έως 14 ετών ευτυχώς σε απλές κλίνες.
Την ίδια στιγμή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την πορεία της πανδημίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, το ιικό φορτίο τώρα αγγίζει ή τείνει να ξεπεράσει τα ύψη των μεγάλων κορυφώσεων της πανδημίας.
Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην Καθημερινή κάνει έναν απολογισμό των ανόδων και των πτώσεων της διασποράς του κοροναϊού με βάση τις μετρήσεις από την 31η Αυγούστου 2020, την ημέρα έναρξης των καθημερινών αναλύσεων λυμάτων που διενεργεί με την ομάδα του στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, έως σήμερα.
Γκάγκα: Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύστημα υγείας και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς Covid19. «Οι ανάγκες μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε», τόνισε.
Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί». «Ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω – κάτω ένα 50% εμβολιασμού.
Αναφερόμενη στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους η κ. Γκάγκα είπε ότι οι στόχοι είναι να είμαστε προσεκτικοί όλοι και τόνισε ότι όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες αλλά και θανάτους.
Στο “βαθύ κόκκινο” 17 περιοχές
Ο υγειονομικός χάρτης είναι αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στη χώρα αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, επιστρέφει και το «βαθύ κόκκινο» σε πολλές περιοχές.
Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Πού υπάρχει έξαρση της πανδημίας
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» μπήκαν Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Στο «βαθύ κόκκινο» είναι: το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Καβάλα.
Στο «κόκκινο» επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.
Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής: Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.
Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.
Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα
«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση και είναι αυτοί που στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδος», αναφέρει ο κ. Τσαλικάκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ιδιαίτερα πιεστική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες δέχονται πλήθος ασθενών με ύποπτη συμπτωματολογία, με αρκετούς να χρειάζονται νοσηλεία.
«Στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπως και στη Δράμα και στο Κιλκίς, οι προσελεύσεις και οι νοσηλείες είναι αυξημένες. Μόλις χθες οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας ήταν 392 και σήμερα είναι 479. Πρόκειται για σημαντική αύξηση μέσα σε ένα 24ωρο», τονίζει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ.
Νέα μέτρα
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας.