Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Χαμηλότερος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ: Τον Δεκέμβριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022.

Τον Δεκέμβριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022. Σύμφωνα με το  υπουργείο Οικονομικών θα είναι χαμηλότερος για την περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο. Πάντα με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.

Αν επιλεγεί να είναι σε 10 δόσεις, η τελευταία θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ αν αποφασιστεί να είναι σε 12 δόσεις, τότε η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.