Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σαρακιώτης και του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μίλησαν στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, όπου σχολίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Εκκλησία την πανδημία και την αστυνομία.
Τα νέα μέτρα για την πανδημία
Ο κος Παπαδημητρίου δήλωσε πως η παρέμβαση της πολιτικής στα ζητήματα της πίστης είναι απαράδεκτη, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, για υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες στην Εκκλησία. Τόνισε, πως είναι μια ενέργεια που έγινε υπό το βάρος της επικοινωνιακής διάθεσης.
Συνεχίζοντας υποστήριξε πως πρέπει να πείσουμε τους πιστούς, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Εκκλησία, για την ύπαρξη ιερέων που λένε τα αντίθετα από αυτά που λέει η Εκκλησία. Ο κος Παπαδημητρίου θεώρησε πως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Τόνισε ακόμη πως οι ιερείς πέρα από πνευματική, έχουν και ηθική ευθύνη να βοηθήσουν τους πολίτες και να τους προτρέψουν να εμβολιαστούν.
Με τη σειρά του ο κος Σαρακιώτης δήλωσε πως η Εκκλησία εξέθεσε την κυβέρνηση, με το να φέρει μια εγκύκλιο σύμφωνη με την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε όλους μας να ακούσουμε τους φωτισμένους ιεράρχες μας, όπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος δήλωσε πως «δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί». Πρόσθεσε ακόμη πως θα δούμε αν θα κατατεθεί ξανά η τροπολογία για τα rapid test.
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, πως προσπάθησε να αποκομίσει πολιτικό όφελος μέσω αυτής της τροπολογίας. «Προσπαθεί να λάβει μικροπολιτικό όφελος, την ώρα που χάνουμε καθημερινά συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για μικροπολιτική απόφαση έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κος Μιχάλης Κατρίνης την απόφαση της κυβέρνησης, να εξαιρέσει τους χώρους λατρείας από τα νέα μέτρα. Χαρακτήρισε αντιφατικές τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την εκκλησία, καθώς από τη μία ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα μπορούσε να γίνει έλεγχος ενώ ο υπουργός Υγείας πως θα ήταν στα όρια της συνταγματικότητας. Τόνισε ακόμη πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ, πίστευε πραγματικά την τροπολογία του θα την είχε υποστηρίξει, ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Εκκλησίας. Παράλληλα είπε πως η θέση του ΚΙΝΑΛ για το εν λόγω ζήτημα είναι πως «ότι ισχύει για τους δημόσιους χώρους να ισχύει και για τους ναούς».
Απαντώντας στα λεγόμενα των δύο αντιπολιτευόμενων βουλευτών, είπε πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στους ιερείς καθώς «οι ιερείς δεν μπορεί να κάνουν τσιφλίκι του την εκκλησία», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω οι Μητροπολίτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Κόντρα για εμβολιασμούς βουλευτών και Παύλο Πολάκη
Κληθείς να απαντήσει τις κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης ότι «ρίχνει νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών», ο κος Σαρακιώτης δήλωσε πως όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένη. Διερωτήθηκε γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση και πως πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση για το πόσοι βουλευτές έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερους ανεμβολίαστους βουλευτές στο κυβερνών κόμμα.
Παράλληλα, εξαπέλυσε μύδρους κατά του τωρινού υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με δηλώσεις του κατά των εμβολίων που είχε κάνει στο παρελθόν, δηλώνοντας πως «έχουμε υπουργό Υγείας αντιεμβολιαστή».
Απαντώντας σε όσα πρόσαψε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Παπαδημητρίου απέρριψε τα όσα ανέφερε, δηλώνοντας πως σέβεται αν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας που τον εμποδίζει για τον εμβολιασμό του και είπε πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις. «Κάνεις στη Νέα Δημοκρατία δεν βγήκε να μιλήσει κατά των εμβολίων», πρόσθεσε και είπε ακόμη πως κανείς δεν καλλιέργησε αμφιβολίες κατά του εμβολιασμού. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ξανά στον Παύλο Πολάκη, δηλώνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν τολμούν να πουν κουβέντα κατά του Πολάκη» και πως εμβολιάστηκε μόνο για να συνεχίσει το επάγγελμά του ως γιατρό. «Σταματήστε να υπερασπίζεται τον ανεγκέφαλο Πολάκη», είπε ακόμη. Τέλος, δήλωσε πως ο Θάνος Πλεύρης, έκανε την αυτοκριτική του.
Ο κος Κατρίνης με τη σειρά του, τόνισε πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια στένει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία και πολλές φορές, δράττονται από τις εσφαλμένες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για να δικαιολογήσουν τα χαμηλά νούμερα του εμβολιαστικού προγράμματος, στο πλαίσιο μιας μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την αποτυχία του, όταν τόνισε πως δεν θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της υποχρεωτικότητας.
Ο ρόλος της Αστυνομίας
Όσον αφορά το θέμα του ρόλου Αστυνομίας, ο κος παπαδημητρίου είπε πως θέλουμε μία Αστυνομία καλά εκπαιδευμένη ώστε να μπορεί να προλαβαίνει τους κακοποιούς και να μην τραβά τη σκανδάλη αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Είπε ακόμη πως είναι πολύ δύσκολο σε περιπτώσεις επεμβάσεων της Αστυνομίας, να μην υπάρξει χρήση βίας. Τόνισε πως οι παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου είναι στη σωστή κατεύθυνση και διαφώνησε με την πρόταση Σπίρτζη να αφοπλιστούν οι αστυνομικοί μέχρι την επανεκπαίδευσή τους.
«Η αστυνομία πρέπει να έχει περιορισμένη βία», εκτίμησε, πρόσθεσε πως οι ποινές που υπάρχουν σήμερα για τους εγκληματίες δεν βοηθούν, ενώ εκτίμησε πως τα τελευταία χρόνια καλλιεργήθηκε σε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας μια αίσθηση ατιμωρησίας. «Οταν ο κλέφτης είναι οπλισμένος η αστυνομία δεν μπορεί να είναι αφοπλισμένη», συμπλήρωσε.
Ο κος Σαρακιώτης είπε πως η Νέα Δημοκρατία πως εφάρμοσε το δόγμα «Νόμος και Τάξη», το οποίο όμως απέτυχε και κάλεσε την κυβέρνηση να δει της δημοσκοπήσεις που λένε ότι οι πολίτες ένιωθαν πιο ασφαλείς επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναφερόμενος στο παράδειγμα του κου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας τον εξέπεμψε, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έκανε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.
Όσον αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε μαζικές προσλήψεις αστυνομικών, παιδιά νεαρής ηλικίας, οι οποίοι βγήκαν ανεκπαίδευτοι με οπλισμό στους δρόμους και χρησιμοποίησε τη φράση του προέδρου της ΠΟΑΣΥ κου Γρηγόρη Γερακαράκου, πως με αυτές τις προσλήψεις η Ελληνική Αστυνομία γυρίζει 30 χρόνια πίσω.
Τέλος, ο κος Κατρίνης δήλωσε πως η σημερινή κυβέρνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη το θέμα της ασφάλειας και πως αντιμετώπισε με επικοινωνία τα θέματα ασφάλειας, κάτι που δηλώνει την παραδοχή της κυβέρνησης ότι απέτυχε στα ζητήματα της ασφάλειας, προσθέτοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι ανακοινώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο κος Κατρίνης εκτίμησε ακόμη πως στα θέματα δημόσιας τάξης χρειάζεται διακομματική συνεννόηση, καθώς οι πολίτες θέλουν μια Αστυνομία που να τους κρατά ασφαλείς, εκφράζοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μικροπολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.