Ελλάδα

Φθιώτιδα: Κακοποιός εξαπάτησε ηλικιωμένη παριστάνοντας τον τεχνικό της ΔΕΗ

Φθιώτιδα: Απατεώνας λήστεψε ηλικιωμένη γυναίκα παριστάνοντας τον τεχνικό της ΔΕΗ, οι άνδρες της ασφάλειας της αστυνομίας τον αναζητούν.

Στη Φθιώτιδα άλλο ένα περιστατικό με απατεώνα που αρπάζει χρήματα από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα, στα χωριά της ανατολικής Φθιώτιδας παριστάνουν απατεώνες πως είναι τεχνικοί της ΔΕΗ και μπαίνουν στα σπίτια ανύποπτων ηλικιωμένων γυναικών και τις ληστεύουν.

Τελευταίο θύμα στη Φθιώτιδα είναι μια 90χρονη που δυστυχώς ο κακοποιός είδε που φύλαγε το κομπόδεμά της, το άρπαξε και έφυγε .

 Σύμφωνα με μαρτυρίες η 90χρονη δεν είχε  συνειδητοποιήσει την κλοπή
Ο κύριος που την επισκέφθηκε της συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΕΗ, της είπε ότι είχε διαπιστωθεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και ότι έπρεπε να ελέγξει αν υπήρχε βλάβη στον πίνακα παροχής.

Η τοπική Αστυνομία ερευνά πλέον για να ταυτοποιήσει τον εγκληματία τεχνικό

Όταν υποτίθεται ότι τελείωσε με την επισκευή, της ζήτησε ένα μικρό χρηματικό ποσό, τάχα για να κάνει διακανονισμό ώστε να πληρώνει λιγότερα στους επόμενους λογαριασμούς

Η ηλικιωμένη γυναίκα τον πίστεψε και του έδωσε τα χρήματα, ωστόσο ο απατεώνας είδε πού φύλαγε το κομπόδεμα της και κατάφερε να της το κλέψει. Η 90χρονη δεν είχε αντιληφθεί την κλοπή, ώσπου ενημέρωσε την κόρη της για την “επισκευή” και εκείνη κατάλαβε ότι της το είχαν αρπάξει με επιτήδειο τρόπο.

Όλο και μεγαλώνουν οι καταγγελίες την ίδια στιγμή από πολλούς χρήστες, όπου πέφτουν θύματα επιτήδειων που τους κλέβουν τα στοιχεία

Οι ηλεκτρονικές απάτες συνεχίζονται και οι καταγγελίες μεγαλώνουν. Ο κόσμος πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή καθώς επιτήδειοι επιχειρούν να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία, πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ηλεκτρονικές απάτες οι τράπεζες εξηγούν ότι «Οι τρέχουσες συνθήκες έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τους απατεώνες του διαδικτύου. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να εξαπατούν, να διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό και να υποκλέπτουν ευαίσθητα στοιχεία ή κωδικούς με email, SMS, μηνύματα στα κοινωνικά μέσα και άλλα τεχνάσματα phishing».

Οι απατεώνες στέλνουν απατηλά email ή SMS προσποιούμενοι ότι αποστολέας είναι η τράπεζα των παραληπτών. Σε αυτά τα μηνύματα συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα» στον λογαριασμό ή την κάρτα του αποδέκτη ή ότι «έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» ο λογαριασμός ή η κάρτα του.

Τα μηνύματα δίνουν κάποιον σύνδεσμο και προτρέπουν τους αποδέκτες να ακολουθήσουν αμέσως τις οδηγίες σε αυτόν για να λυθεί το πρόβλημά τους.

Ωστόσο, ο σύνδεσμος οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας των παραληπτών. Οι παραλήπτες δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά κι έτσι συμπληρώνουν κωδικούς e-Banking, Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) και άλλα στοιχεία τους.