Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού, Λουίς Μπαρανσουέλα, παραιτήθηκε χθες λόγω των κατηγοριών εναντίον του ότι οργάνωσε γιορτή στο σπίτι του. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον αριστερό πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.
Ο πρώην αστυνομικός, 58 ετών, δεχόταν σφοδρές επικρίσεις αφού το τηλεοπτικό δίκτυο Latina μετέδωσε πως οργάνωσε γιορτή στο σπίτι του στη Λίμα, με την ευκαιρία της ημέρας τραγουδιού στην κρεολική γλώσσα και του Χάλογουιν, κάτι που απαγορευθεί ρητά με διάταγμα της κυβέρνησης του Περού, μερικές ημέρες νωρίτερα.
Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τον εαυτό του την περασμένη Δευτέρα, λέγοντας πως δεν οργάνωσε γιορτή στο σπίτι του αλλά μια συνάντηση εργασίας στο σπίτι του, με την πρωθυπουργό της χώρας, Μίρτα Βάσκες, να απορρίπτει την εξήγηση ως «απαράδεκτη».
Το περουβιανό Κογκρέσο, που ελέγχει η δεξιά αντιπολίτευση, θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για να δώσει –ή όχι– ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της κυρίας Βάσκες. Σύμφωνα με τον περουβιανό Τύπο, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα δινόταν εάν δεν είχε παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα 2,2 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 200.000. Η χώρα των Άνδεων κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο ως προς τη θνητότητα ανά 100.000 κατοίκους.
Περού: Το Χαλοουίν γορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου.
Το Χαλοουίν (αγγλικά: Halloween) γορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).
Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Χαλοουίν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.
Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.
Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Χαλοουίν (Halloween) συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.