Πολιτική

UNESCO: Παράδειγμα καλής πρακτικής το ελληνικό υπουργείο Παιδείας

UNESCO: Στην Γλασκώβη πρόκειται να μεταβεί η υπουργός Παιδείας, καθώς το ΥΠΕΘΑ επελέγη ως παράδειγμα καλής πρακτικής από την οργάνωση.

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας επελέγη από την UNESCO να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο φόρουμ «ως παράδειγμα καλής πρακτικής, ειδικότερα για την εισαγωγή της έννοιας της βιωσιμότητας στα σχολεία. Για τον λόγο αυτό η Νίκη Κεραμέως αναμένεται να επισκεφθεί την Γλασκώβη.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος, «Μαζί για το Αύριο: Εκπαίδευση και Κλιματική Δράση», στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή – COP26.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν υπουργοί Παιδείας στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP). Η κ. Κεραμέως θα λάβει μέρος σε πάνελ ομιλητών, θα απευθύνει σύντομη ομιλία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις νέων την Παρασκευή (5/11) και ώρα Ελλάδος 6-7:30 μμ.

Το πρόγραμμα της υπουργού στην Γλασκώβη

Η Νίκη Κεραμέως θα συμμετάσχει σε πάνελ ομιλητών, θα απευθύνει σύντομη ομιλία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις νέων την Παρασκευή 5/11 και ώρα Ελλάδος 6-7:30 μμ. Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά εδώ.  Θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά επαφών με ομολόγους της, με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. Αύριο θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και θα συναντηθεί με το Διευθυντή και Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κ. Peter Mathieson και μέλη του προσωπικού του τμήματος Κλασικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου.

Η κ. Κεραμέως θα ξεναγηθεί στην «Edina/Athena» του Ιδρύματος Λεβέντη, μια έκθεση-αφιέρωμα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από τον κ. Roderick Beaton, Καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας της έδρας «Κοραής» στο King’s College London. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με το διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης για τη Βιωσιμότητα κ. Peter Higgins, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για το ρόλο της εκπαίδευσης στην περιβαλλοντική προστασία.

Την Παρασκευή, η Υπουργός θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα συνεργασίας που εγκαινίασε το ΥΠΑΙΘ μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του ιδρύματος κ. Rachel Sandison, καθώς και με Καθηγητές του Πανεπιστημίου. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συναντηθεί εν συνεχεία με ομολόγους της, το Βρετανό κ. Nadhim Zahawi και τον Ιταλό κ. Patrizio Bianchi, Υπουργούς Παιδείας των χωρών που συνδιοργανώνουν τη Διεθνή Διάσκεψη. Η Υπουργός θα επισκεφθεί το Σάββατο το Ελληνικό Σχολείο St. Andrew.

Τα σημαντικότερα σημεία του έργου του υπουργείου

Α. ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

1. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σχολείο

2. Ανώτατη Εκπαίδευση: Αναβάθμιση Δημοσίου Πανεπιστημίου

Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασικός άξονας πολιτικής Α1.

1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ήπιες- ψηφιακές δεξιότητες και απλοποίηση Διαδικασιών (Μεταρρύθμιση) Ν.4692/2020. Πλατφόρμα https://mathainoumestospiti.gov.gr/ για την εξ αποστάσεως διδασκαλία- Σύγχρονη, Ασύγχρονη και Εκπαιδευτική τηλεόραση- (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Επαγγελματική Εκπαίδευση) (Καινοτομία).

2. Νέα Προγράμματα Σπουδών (μεταρρύθμιση) σε πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον με την θεσμοθέτηση του Σύμβουλου Σχολικής Ζωής Ν.4692/2020

3. Ενίσχυση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων Ν.4692/2020(μεταρρύθμιση)

4. Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Γ’ Φάση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής για το σχολικό έτος 2020-21, στους 40 Δήμους της χώρας που απομένουν

5. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

4.500 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

6. Ένταξη Προσφύγων

Προώθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε συνεργασία με ΔΟΜ και UNICEF (παροχή οδηγιών σε 11 γλώσσες)

Εμβληματική δράση

Βασικός άξονας πολιτικής Α2

7. Αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια

Καθώς προβλέφθηκε αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο πανεπιστήμιο (άρθρο 64 του Ν.4623/2020).

8. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα – αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη

Άρση της πρόβλεψης για ίδρυση Νομικής Σχολής και αναστολή έναρξης λειτουργίας 37 Τμημάτων.

Άρση διαχωρισμού σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών εισαγωγής κατόπιν εξετάσεων.

Ψήφιση του Ν. 4653/2020: Ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με ενισχυμένες αρμοδιότητες (σε αντικατάσταση της περιορισμένης ΑΔΙΠ).

Χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Απελευθέρωση της έρευνας, αποφυγή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των ΕΛΚΕ.

9. Πρόοδος στον τομέα Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα

Για τα έργα φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έγκριση από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή για την Δημιουργία κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα.

10. Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση

Ψήφιση του Ν. 4692/2020: Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, Θεσμοθέτηση joint degrees και double degrees μεταξύ ελληνικών ΑΕΙ για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) – Greece-US Academic Partnership με ιστορικό αριθμό ενδιαφερομένων πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ.

Πρώτο Αγγλόφωνο προπτυχιακό στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2020: BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece (ΕΚΠΑ).

11. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονταν μέσω σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Κατ’ οίκον διανομή συγγραμμάτων για όλους τους φοιτητές.

12. Εξορθολογισμός διοικητικών ακαδημαϊκών διαδικασιών

Αλλαγές στη διοίκηση (Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές Πρυτανικών Αρχών, Ηλεκτρονική ψηφοφορία, Τετραετής θητεία). Αλλαγές στις μετεγγραφές (καθιέρωση της «βάσης μετεγγραφής»).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο