Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 03/11: Πληροφορίες για 6.000 νέες λοιμώξεις

Κρούσματα σήμερα 03/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 03/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα, την Δευτέρα υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία έφτασαν συνολικά τα 6.700 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 1.329  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.108 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά την έκρηξη στις νέες λοιμώξεις που παρατηρήθηκε την Δευτέρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους.

Πάνω από 6.000 τα κρούσματα και σήμερα

Σε επίπεδα άνω των 6.000 αναμένεται να κινηθούν και σήμερα, Τετάρτη (3/11) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εφόσον επαληθευτούν, οι εκτιμήσεις το μεσημέρι της Τετάρτης είναι για περίπου 6.150 κρούσματα – τότε θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που οι μολύνσεις σπάνε το φράγμα των 6 χιλιάδων, μετά το τρομακτικό ρεκόρ με τα 6.700 κρούσματα την Τρίτη.

Νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας.

Ετσι, από το ερχόμενο Σάββατο (3/11):

  • Ολοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ κάθε εβδομάδα, με δικό τους κόστος.
  • Ολοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα, ακόμη και σε μεικτούς χώρους εστίασης μόνο με αρνητικό rapid test, επίσης με δικό τους κόστος. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
  • Αυξάνονται τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.Ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Παράλληλα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.
  • Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα (αποστάσεις κ.λπ.)

Γκάγκα: Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύστημα υγείας και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς Covid19. «Οι ανάγκες μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε», τόνισε.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί». «Ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω – κάτω ένα 50% εμβολιασμού.

Αναφερόμενη στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους η κ. Γκάγκα είπε ότι οι στόχοι είναι να είμαστε προσεκτικοί όλοι και τόνισε ότι όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες αλλά και θανάτους.

Εξαδάκτυλος για κορωνοϊό: Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών

Την ανησυχία τους για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. Χαρακτήρισε δευτερευούσης σημασίας τις τυχόν δυσκολίες που παρουσιαστούν στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι να μην προκύψουν θέματα όπως π.χ. το να μην βρίσκει κρεβάτι κάποιος για εγχείριση καρδιάς, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή σε λατρευτικές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα σε εκκλησίες, θεωρώντας πως θα πρέπει να ζητείται rapid test από τους ανεμβολίαστους.

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως θα πρέπει να γίνεται μετά την πάροδο 6 μηνών, προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία έναντι του ιού. Επεσήμανε, πως κάποιος πλήρως εμβολιασμένος, μετά την πάροδο των 6 μηνών, είναι σχεδόν… ανεμβολίαστος. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος τρόπος μέτρησης της άμυνας του οργανισμού.

Καπραβέλος: Στο 70% η θνητότητα στις ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός θα τους δημιουργήσει προβλήματα και πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάρα πολύ αργά ακόμη και μετά από 3 εβδομάδες από τη νόσηση. «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν, είναι παγόβουνο», τόνισε.

«Είναι μια μικρή εικόνα από ένα νοσοκομείο τεράστιο που δίνει μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή για να κρατήσει όρθιο ένα σύστημα υγείας», σημείωσε.

Τζανάκης: Να παρακαλάμε να μείνουν σταθερά τα κρούσματα

Στον ΣΚΑΪ μίλησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και αναφερόμενος στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και εξήγησε ότι οφείλεται στο ρεκόρ επιτήρησης με πάνω από 400.000 διαγνωστικά τεστ που αποκαλύπτουν τους ασυμπτωματικούς και τους ολιγοσυμπτωματικούς που δεν θα εντοπίζονταν εάν γίνονταν λιγότερα τεστ. «Αυτό που κάνουμε τώρα έπρεπε να το έχουμε κάνει πολύ καιρό πριν», τόνισε.

Ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τόνισε ωστόσο: «να παρακαλάμε να μείνουν σταθερά». Σημείωσε επίσης ότι έχει σημασία να δούμε τι ποσοστό των κρουσμάτων μετατρέπονται σε νοσηλείες.

Τέλος, σήμανε συναγερμό για περιοχές χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λάρισα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα όπου οι γύρω νομοί πιέζουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Γιαννάκος: Γεμίζει ράντζα το Αττικόν

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ, χθες, κατά την εφημερία στο Αττικό προσήλθαν 111 περιστατικά κορωνοϊού και έγιναν 17 εισαγωγές. Συνολικά στο ΑΤΤΙΚΟ νοσηλεύονται 60 ασθενείς με κορωνοϊό. Η αύξηση την τελευταία εβδομάδα ήταν ραγδαία, καθώς στις κλινικές Covid, από 25 άτομα που νοσηλεύονταν την περασμένη εβδομάδα φθάσαμε στους 60 ασθενείς. Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ με Covid, ενώ η πανδημία φουντώνει, νοσηλεύονται 9 ασθενείς από 3 ασθενείς τη περασμένη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ότι η χθεσινή εφημερεία του ΑΤΤΙΚΟΥ θύμισε προ covid-19 εποχές ως προς τις εισαγωγές και τα ράντζα. Εισήχθησαν 190 συνολικά ασθενείς και αναπτύχθηκαν 80 ράντζα, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι διάδρομοι των κλινικών.

«Ο κορωνοϊός χτυπάει το κίνημα των αγανακτισμένων της μάσκας. Η κανονικότητα έβγαλε ξανά στο φως τις παθογένειες των νοσοκομείων.», είπε ο κ. Γιαννακός εκφράζοντας την αντίθεσή του στο μέτρο του Δακτυλίου λέγοντας ότι έχει σαν αποτέλεσμα να στοιβάζεται ο κόσμος στο Μετρό. «Αλήθεια τον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας τι τον θέλουν. Είναι ο κόσμος σαν σαρδέλες στο ΜΕΤΡΟ και στα άλλα μέσα συγκοινωνίας προς το κέντρο της Αθήνας. Δεν σκέφτονται τη διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο