Ο κορωνοϊός φέρνει ξανά νέα μέτρα τα οποία εστιάζουν στους ανεμβολίαστους. Ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα με πάνω από 6.000 κρούσματα.
Νέα μέτρα: Οι εισηγήσεις των ειδικών
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί κάνουν προτάσεις που αφορούν την κατάργηση των μικτών χώρων στο εξωτερικό των καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι και στον εξωτερικό χώρο ενός καταστήματος θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων, οι οποίοι θα μπορούν να ελέγχονται όπως και τώρα δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Απομένουν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς η πρόταση βρίσκει αντίθετο τον κλάδο των εστιατορίων που τους τελευταίους μήνες δείχνουν να έχουν μπει ξανά στην κανονικότητα, ύστερα από το συνεχόμενο κλείσιμο. Προς το παρόν πρόκειται για μια εισήγηση που ενδεχομένως να μην υλοποιηθεί ποτέ, αλλά όμως, έχει φέρει μια σχετική αναστάτωση στους καταστηματάρχες.
Οι υπόλοιπες εισηγήσεις των ειδικών:
- Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν με rapid test σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες .
- Θολό τοπίο για εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη τη χώρα.
- Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν
Νέα μέτρα: Η εμβολιαστική διαδικασία προχωρά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ενώ ανεβαίνουν στα ύψη τα κρούσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσουν τις 6.000 με τις προβλέψεις των ειδικών να βγαίνουν αληθινές πιο νωρίς από όσο και οι ίδιοι περίμεναν. Σημειώνεται πως χτες, Δευτέρα (1/11), σημειώθηκε ακόμη ένα νέο υψηλό ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς ξεπεράσαμε τις 5.000 μολύνσεις, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.
Μισή ώρα μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση τόσο της επιτροπής επιδημιολόγων όσο και της Ολομέλειας της Επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί τα νέα μέτρα στην κυβέρνηση. Σε πρώτο πλάνο τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η Επιτροπή και η κυβέρνηση θα αφορούν τις κόκκινες περιοχές.
Ο κόσμος της εστίασης αναμένει με αγωνία τις ανακοινώσεις, Ο Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής σε δηλώσεις του ανέφερε: «Περιμένουμε τα μέτρα που θα αφορούν την επισκεψιμότητα των πελατών στα εστιατόρια, πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Η θέση της εστίασης είναι αντίθετοι μπροστά σε αυτά που ενδεχομένως να ανακοινωθούν όπως είναι να καταργηθούν οι μικτοί χώροι, κάτι που δεν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι όλοι στην εστίαση τηρούμε τους κανόνες και το υγειονομικό πρωτόκολλο και πρέπει μέσα σε αυτό το κακό να υπάρχει και η οικονομία, να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά και τους εργαζόμενους μας».
Νέα μέτρα: Οι «μαύρες» προβλέψεις Θωμαΐδη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε την Τρίτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.
«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1.200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.