Μέχρι και τα 6.000 ενδέχεται να φτάσουν τα κρούσματα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις για την διαχείριση της πανδημίας.
Ειδικότερα, στη 13.00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιδημιολόγων όπου θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση ανά περιοχή και στις 18:00 o υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Οι αποφάσεις για μέτρα σε ανεμβολίαστους και κόκκινες περιοχές έρχονται μετά την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ κρουσμάτων τη Δευτέρα, καθώς η χώρα υπερέβη τις 5.000 μολύνσεις, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.
Κρούσματα: Τα αρνητικά ρεκόρ χθες
Εκτός από το μαύρο ρεκόρ των 5.449 κρουσμάτων, χθες καταγράφηκε και άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ. Σε 14 περιοχές εντοπίστηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί. Ειδικότερα είχαμε:
- 1.021 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική
- 828 στη Θεσσαλονίκη
- 339 στη Λάρισα
- 242 στη Μαγνησία
- 171 στην Αχαΐα
- 167 στον Έβρο
- 152 στην Πέλλα
- 152 στις Σέρρες
- 141 στην Ημαθία
- 133 στη Μεσσηνία
- 124 στην Πιερία
- 120 στην Κοζάνη
- 115 στην Αιτωλοακαρνανία
- 106 στη Δράμα
Κρούσματα: Τα μέτρα που σχεδόν έχουν κλειδώσει
Τόσο οι επιστήμονες, όσο και η κυβέρνηση φαίνεται να βλέπουν ως «αναγκαίο καλό» την αύξηση των τεστ των ανεμβολίαστων στους χώρους που συναναστρέφονται με τους εμβολιασμένους. Έτσι μονόδρομος θεωρείται η αύξηση του testing στους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στους ανεμβολίαστους εργαζομένους της εστίασης.
Επίσης παρελθόν θα θεωρούνται τα πλαϊνά προστατευτικά στα μαγαζιά. Οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο.
Κρούσματα: Οι προβλέψεις Θωμαΐδη
«Αν συνεχίσει αυτή κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να χτυπήσουν και τις 10.000» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.
Μεταξύ των μέτρων διευκρίνισε ο κ. Θωμαϊδης είναι ο περιορισμός των επαφών, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, κάποιες δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα θα πρέπει να σταματήσουν. «Ενδεχομένως και περιορισμό τύπου lockdown τοπικού (χαρακτήρα), από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη είναι τόσο χαμηλή σε κάποιες περιοχές και δεν ξεπερνά το 40% είναι αυτονόητο με τη δυναμική πανδημίας και τη διασπορά θα υπαρξουν σοβαρά προβλήματα που θα συμπιέσουν το σύστημα της υγείας», τόνισε.
Και πρόσθεσε «πάμε για τα χειρότερα στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη». Οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής έδειχναν μια σταδιακή αύξηση και αυτή τη στιγμή έχει διπλασιαστεί το ιικό φορτίο σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι συμβαδίζει το ιικό φορτίο στα λύματα με τα κρούσματα.