Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό σημειώνει το ΚΕΠΕ

Ελληνική οικονομία: Με ταχύ ρυθμό ανακάμπτει η ελληνική οικονομία αναφέρει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη «τύπου V» και όχι U.

Με ταχύ ρυθμό ανακάμπτει η ελληνική οικονομία αναφέρει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη «τύπου V» και όχι U.

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις των τραπεζών

Είναι και οι εκτιμήσεις των ξένων και εγχώριων οίκων και επενδυτικών τραπεζών που ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021 γύρω στο 8%, αρκετά υψηλότερα από το αναθεωρημένο 6,1% της κυβέρνησης: Στο 7,5% η Εθνική Τράπεζα, στο 7,8% η UBS, η Oxford Analytics και η Moody’s Analytics, στο 7,9% το ΚΕΠΕ, στο 8% το ΙΟΒΕ, στο 8,5% η Capital Economics και στο 8,6% η Scope Ratings. Είναι, πλέον, προφανές ότι η κρατική στήριξη των περίπου 40 δισ. ευρώ διέσωσε την παραγωγική βάση της οικονομίας, αύξησε σημαντικά τις καταθέσεις και συγκράτησε την ανεργία στο 13,9% τον Αύγουστο του 2021, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών.

Η ακρίβεια ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία

Το ΚΕΠΕ αναφέρει πως παρατηρείται μία έξαρση της ακρίβειας σχεδόν σε όλα τα αγαθά. Οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, πετρέλαιο) στις μεταφορές και στις πρώτες ύλες.  Η ελληνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά, ήδη έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων στήριξης της κοινωνίας κατά των αρνητικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, όπως στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα μέχρι 68% για νοικοκυριά με τρία τέκνα), αλλά και στη διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, με σκοπό να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών (άνω του ενός εκατομμυρίου, έναντι περίπου 707 χιλ. νοικοκυριών το 2020).