“Τρομάζει” η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αυξήθηκε 4,1% τον Οκτώβριο. “Βίους αντίθετους” παρουσιάζει η εικόνα της ανάπτυξης καθώς συνεχίζεται με αναμενόμενο ρυθμό. Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει από την κρίση της κορωνοϊού και το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% τριμηνιαίως το γ’ τρίμηνο του 2021. Το επίπεδο του ΑΕΠ ήταν μόνο 1% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Είναι πιθανό ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση στο σύνολο του 2021 και ο ρυθμός ανάκαμψης ήταν σύμφωνος με την πρόβλεψη της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου.
Τι αναφέρει η Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη για περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά επανέλαβε την θέση της ότι θα αποκλιμακωθεί μέσα στο επόμενο έτος. «Θα χρειαστεί να περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχαμε αρχικά εκτιμήσει μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά εκτιμάμε ότι οι παράγοντες που τον επιταχύνουν θα υποχωρήσουν στη διάρκεια του επόμενου έτους» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.
Τι συμβαίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο Γαλλία και Ιταλία είδαν και οι δύο αύξηση στους δείκτες ανάπτυξης ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία παρουσίασαν λιγότερη αύξηση. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ακρίβεια έχει στο μεταξύ κάμψει τις καταναλωτικές δαπάνες και σύντομα ο αντίκτυπός της θα αποτυπωθεί σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως θα αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις μέσα στο επόμενο έτος.
Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ δεν έπεισαν τους επενδυτές, που εξακολουθούν να στοιχηματίζουν πως η τράπεζα θα έχει προβεί σε τουλάχιστον μία αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων
Μετά το κλίμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσίασαν απότομη άνοδο και ιδιαιτέρως των χωρών της περιφέρειας όπου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύθηκε στο 1,2% σημειώνοντας άνοδο 13% και του ιταλικού δεκαετούς έφτασε στο 1,08% σημειώνοντας άνοδο 10%.
Είχαν χτυπήσει “καμπανάκι” οι οικονομολόγοι για την αύξηση των τιμών
Διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει πως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί φέτος όπως δήλωσε και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου. «Προετοιμαστείτε για αύξηση του πληθωρισμού στο φυσικό αέριο της ευρωζώνης», είχει δηλώσει ο Κλάους Βίστεσεν του Pantheon Macroeconomics.
Η εικόνα αναφορικά με τον πληθωρισμό είναι πολύ “ρευστή” τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικό μεταξύ των χωρών και η εικόνα στα ενεργειακά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια της κρίσης.