Θέσεις Εργασίας

ΟΑΕΔ: 74.000 νέες θέσεις εργασίας από το ΕΛΛΑΔΑ 2.0 – Τι θα περιλαμβάνει η κατάρτιση

ΟΑΕΔ: Νέες θέσεις εργασίας αλλά και αλλαγές στην κατάρτιση για την βελτιστοποίησή της περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του ΟΑΕΔ για το προσεχές διάστημα μέσα από Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”.

Νέες θέσεις εργασίας αλλά και αλλαγές στην κατάρτιση για την βελτιστοποίησή της περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του ΟΑΕΔ για το προσεχές διάστημα μέσα από Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 74.000 θέσεις εργασίας με μια σειρά από προγράμματα. Μάλιστα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης.

Δείτε τα προγράμματα

  • 15.000 θέσεις εργασίας 6 μηνών, συνοδευόμενες από 3 μήνες εντατικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης (κυρίως ψηφιακής οικονομίας), με προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ.
  • 12.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους 18-30 ετών, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ.
  • 10.000 θέσεις εργασίας 1-2 ετών για ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνεργες μητέρες, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών, ΑμεΑ), με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ.
  • 10.000 θέσεις εργασίας 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.
  • 5.000 θέσεις εργασίας 15 μηνών στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες και με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των παθητικών πολιτικών, θα υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα, ύψους 104 εκατ. ευρώ, για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και με στόχο την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Τι θα γίνει με την κατάρτιση

Για να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα της κατάρτισης, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και οι επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, να έχουν το επιθυμητό – και μετρήσιμο – αποτέλεσμα για τη χώρα, έχει προβλεφθεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, με κεντρικούς άξονες την αξιολόγηση, την πιστοποίηση, τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαφάνεια αποτελεσμάτων και εκροών, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη ριζική αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού.