Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται μία σειρά από νέα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” του επιδημιολογικού χάρτη. Την ίδια ώρα την Παρασκευή, από τα συνολικά 3.643 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 599 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 661 νέες λοιμώξεις.
Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων βάζουν τους ειδικούς σε δεύτερες σκέψεις. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τοπικό lockdown η Κυβέρνηση, αλλά και αυτοί που συζητούν νέα μέτρα τουλάχιστον για τις “κόκκινες” περιοχές.
Τα μέτρα που συζητά το κυβερνητικό επιτελείο
Τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, με την εστίαση εστίαση να είναι αυτή που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, θα αφορούν αποκλειστικά στις «κόκκινες» περιοχές και στους μεικτούς χώρους, δηλαδή αυτούς που μπαίνουν και ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζονται τα εξής μέτρα:
- Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
- Να κάθονται λιγότερα άτομα στο τραπέζι (από 10 άτομα που ισχύει τώρα να πάμε ενδεχομένως στα 6).
- Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από 2 την εβδομάδα να πάμε στα 3.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κάποιον εργαζόμενο στην είσοδο για να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών. Από την άλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ή τοπικά lockdown, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ο ίδιος, πάντως, άφησε ανοιχτό το σενάριο να υπάρξουν νέα μέτρα για μεικτούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά «περιορισμοί μπορεί να υπάρξουν σε ισχύ σε κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, για να προστατευτούν οι δεύτεροι».
Καπραβέλος: Να γίνει επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Για ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τετάρτου κύματος, με 44 εισαγωγές στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε.
«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».
“Δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ”
Όπως τόνισε ο γιατρός, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε στον σταθμό μας ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Αττική μέχρι χθες αυξήθηκε 93% μέσα σε ένα μήνα.
«Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3200, άρα είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι».