Έντονο ενδιαφέρον αποκτά εκ νέου το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που προηγήθηκαν αυτές τις ημέρες και που σε έναν βαθμό επανατοποθέτησαν τους παίκτες σε μια σειρά βασικών θεμάτων.
Από εδώ διαφάνηκε πως τα ρεύματα, οι τάσεις είναι επί ποδός πολέμου, αν και πιο συγκροτημένη και ζωηρή παρουσία είχε το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας που άνοιξε τη βεντάλια, πέραν των στενά διαδικαστικών ζητημάτων για το συνέδριο και πιο πολιτικών.
Εδώ μια σειρά στελεχών της Ομπρέλας τοποθετήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και στην ΚΕΑ, έχοντας στο κέντρο των θέσεών τους τον ταυτοτικό χαρακτήρα του κόμματος και το άνοιγμα με όρους.
Φαίνεται πως η όλη στρατηγική τους θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και όσο εισαγόμαστε στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι τάσεις είναι σε τροχιά άτυπων συσκέψεων ώστε να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσε μέιλ των προεδρικών για οργάνωση σύσκεψης που διαμόρφωσε όρους παρεξήγησης για κόμμα μέσα στο… κόμμα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ποσοστώσεις και άριστοι
Η Ομπρέλα πάντως έδωσε τη μάχη των ποσοστώσεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή αλλά και του αριθμού των αριστίνδην προσώπων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Για τους αντιπάλους της, η όλη στάση αυτή περικλείει μια λογική «στενέματος» του κόμματος και μη μαζικού ανοίγματος σε κεντροαριστερές και αριστερές δεξαμενές του κοινού. Για τα ίδια τα στελέχη της, είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα μαζικό αριστερό κόμμα που δεν θα συγχέεται με την παράταξη (αυτό ακούστηκε έντονα στην ΚΕΑ του Σαββάτου) και αυτό, όπως πιστεύουν, αντανακλά και στα οργανωτικά ενόψει συνεδρίου.
Το δίλημμα «κόμμα ή παράταξη», το πόσοι θα είναι στη νέα ΚΕ από τους συμμάχους και από το βαθύ κόμμα, το πόσοι θα πάνε ως άριστοι και διορισμένοι στο συνέδριο από πρόσωπα της τέχνης, της επιστήμης κ.λπ., η λειτουργία των συλλογικών οργάνων είναι ορισμένα μόνον εκ των θεμάτων που απέκτησαν επικαιρότητα τις προηγούμενες ημέρες λόγω ΚΕΑ και λόγω της τελικής ευθείας για το συνέδριο. Πιο βαθιά, οι παλιοί έθεσαν κι άλλα ζητήματα που αφορούν εκτός της τρέχουσας αντιπολιτευτικής τακτικής και θέματα στρατηγικής αλλά και το πεδίο των χαρακτηριστικών της προοδευτικής διακυβέρνησης και πώς ο καθένας την εννοεί στο περιβάλλον της απλής αναλογικής και της πρώτης κάλπης.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ
Ένα τέτοιο θέμα που απασχόλησε, αν και με προσοχή, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό του Κινήματος Αλλαγής μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου – μιλάμε για τις διεργασίες πριν από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Κι εδώ έχει ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, εκ των κορυφαίων της Ομπρέλας, που μίλησε πιο τολμηρά για το Κίνημα Αλλαγής, ξεδιπλώνοντας και μια θεώρηση που διατρέχει την εσωτερική αριστερή αντιπολίτευση του κόμματος.
«Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μεγάλος και η συνολική απάντηση που θα επιχειρήσει να δώσει το ΚΙΝΑΛ και η νέα του ηγεσία μέσα από το συνέδριο θα κρίνει πολλά. Ή θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία αυτού του χώρου, πιο κοντά στις ιστορικές του παραδόσεις, ή θα τον ωθήσει στο να ακολουθήσει την οδό της πλήρους δορυφοροποίησής του σε σχέση με τη ΝΔ», ανέφερε ο κος Σκουρλέτης («Αυγή»). Με όλα αυτά η Ομπρέλα το επόμενο διάστημα οργανώνει και τις συσκέψεις της, αλλά και μια πιο πανελλαδική συνάντηση ενόψει συνεδρίου «με λελογισμένο τρόπο όμως», όπως σημειώνει κορυφαίο της στέλεχος.