Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Η ΡΑΕ προχωρά στην κατηγοριοποίηση τους ανάλογα με το “ρίσκο”

Τιμολόγια ρεύματος: Η ΡΑΕ προχωρά στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με το “ρίσκο” με ρήτρες αναπροσαρμογής που αντανακλούν τις μεταβολές των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ προχωρά στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με το “ρίσκο” με ρήτρες αναπροσαρμογής που αντανακλούν τις μεταβολές των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΠΟΙΖΩ μέσα στον Νοέμβριο η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων που διαθέτουν στην αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, ανάλογα με το ρίσκο που εμπεριέχουν, σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

  • Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου.
  • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου” και
  • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “υψηλού κινδύνου”.

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές ανέφεραν στην ίδια εκδήλωση ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον μειωθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος τα σταθερά τιμολόγια θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών, σε σχέση με τις χρεώσεις που θα πλήρωναν αν παρακολουθούσαν την διακύμανση της αγοράς και τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της κατηγοριοποίησης που ισχύει σήμερα, δηλαδή σταθερά τιμολόγια ή με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μέσα στον Νοέμβριο, αναμένεται η υιοθέτηση των προτύπων που έχει θέσει σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και τις πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν υπογράψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή / και φυσικού αερίου. Τα πρότυπα θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου. Στόχος της ΡΑΕ είναι να σταθμίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα όλες οι χρεώσεις / εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές ώστε να είναι κατανοητές από τους καταναλωτές και να διευκολύνεται η σύγκριση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.

Λίγα λόγια για τη ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία συστήθηκε με το ν.2773/1999, στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις Οδηγίες 2003/54/ΕΚ και 2003/55/ΕΚ για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, με κύρια αρμοδιότητά της να εποπτεύει την εγχώρια αγορά ενέργειας, σε όλους τους τομείς της, εισηγούμενη προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και λαμβάνοντας η ίδια μέτρα για την επίτευξη του στόχου της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Με το ν. 2773/1999, και κυρίως με τις τροποποιήσεις του που ακολούθησαν, ανατέθηκαν στη ΡΑΕ αρμοδιότητες, κυρίως γνωμοδοτικές, παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, ήτοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. Περαιτέρω, η ΡΑΕ ανέλαβε συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την αγορά των πετρελαιοειδών. Με την έκδοση του ν.3851/2010, επήλθαν ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ στο πλαίσιο αυτό. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ, όσο και τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ ανέλαβε πλέον αποφασιστικό ρόλο στα παρακάτω θέματα:

  • Χορήγηση αδειών παραγωγής
  • Παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας
  • Προστασία των καταναλωτών
  • Παρακολούθηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας
  • Χορήγηση αδειών
  • Εποπτεία επί των Ανεξάρτητων Διαχειριστών Μεταφοράς
  • Έγκριση τιμολογίων μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση εξαίρεσης από υποχρεώσεις παροχής πρόσβασης τρίτων
  • Παρακολούθηση πρόσβασης στις ενεργειακές διασυνδέσεις
  • Λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών αγορών

Ο ρόλος της ΡΑΕ ως εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αναβαθμίστηκε από το 2011 και μετά, με την επαύξηση και ενίσχυση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της σχετικά με τη ρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αρμοδιοτήτων που ανατέθηκαν σε αυτήν κατ’ επιταγήν της Τρίτης Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Δέσμης, η οποία και ανάγει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας σε «εγγυητές» της εύρυθμης λειτουργίας των ενεργειακών αγορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο