Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στην “τσιμπίδα” έξι εταιρείες για φοροδιαφυγή μέσω διαδικτύου

ΑΑΔΕ: Στην “τσιμπίδα” των ελεγκτών πιάστηκαν έξι εταιρείες για πωλήσεις μέσω διαδικτύου όπου οι υποθέσεις φοροδιαφυγής τους φθάνουν τα 1.7 εκατομμύρια ευρώ. Οι έλεγχοι αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων μη δήλωση εισοδημάτων και ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.

Στην “τσιμπίδα” των ελεγκτών της ΑΑΔΕ πιάστηκαν έξι εταιρείες για πωλήσεις μέσω διαδικτύου όπου οι υποθέσεις φοροδιαφυγής τους φθάνουν τα 1.7 εκατομμύρια ευρώ. Οι έλεγχοι αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων μη δήλωση εισοδημάτων και ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Στην Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων συνταξιούχου, προέκυψε για τις χρήσεις 2018 και 2019, η μη έκδοση 55.000 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, μετά από άνοιγμα λογαριασμών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

ΑΑΔΕ

Σε νησί του Ιονίου, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων προσωπικής εταιρείας με αντικείμενο πωλήσεις μέσω Διαδικτύου προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αξίας 110.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Άρτα διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

ΑΑΔΕ: Νέες υπηρεσίες μέσω TaxisNet με ηλεκτρονική υπογραφή

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων , προχώρησε στην απλοποίηση μαζί με τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής εντύπων για ακόμη τέσσερις υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργήσει τέσσερις ψηφιακές φόρμες, σε μορφή επεξεργάσιμου pdf. Οι φόρμες αυτές μπορούν να αποθηκευθούν και να συμπληρωθούν απευθείας στον υπολογιστή του χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να εκτυπωθούν και να συμπληρωθούν χειρόγραφα.

Επίσης, όταν επισυνάπτονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» του myAADE, στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί οι 70 από τις 103 ΔΟΥ της χώρας, μπορούν να υποβληθούν χωρίς χειρόγραφη υπογραφή, δεδομένου ότι ο αιτών ταυτοποιείται κατά την είσοδο στην πλατφόρμα μέσω των κωδικών taxisnet.

Πρόκειται για:

  • 1. Την «Αίτηση για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής», γνωστή και ως Α100. Αντικαθιστά το έντυπο Α9 taxis και χρησιμοποιείται, εφόσον δεν είναι εφικτή η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας με αυτοματοποιημένο τρόπο.
  • 2. Την «Αίτηση απόδοσης τελών χαρτοσήμου, Α200, η οποία αποτελεί νέα ενοποιημένη φόρμα για την απόδοση των τελών χαρτοσήμου.
  • 3. Τη «Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων», Δ210. Απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, και αντικαθιστά το Μ1, ενσωματώνοντας και το Μ7, για τις περιπτώσεις, που απαιτείται η συμπλήρωσή του.
  • 4. Τη «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης», Δ211. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ενοποιεί σε ενότητες τις πληροφορίες των Μ2 έως και Μ11, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να συμπληρώνουν την ενότητα, της οποίας τα στοιχεία μεταβάλλονται.