Είναι εκείνος ο ιερός καρπός που η Ήρα, η προστάτιδα του γάμου και της ευγονίας κρατούσε για πάντα στο χρυσοελεφάντινο άγαλμα του Άργους, ενώ η Αφροδίτη το φύτεψε στον ιερό κήπο της Κύπρου συμβολίζοντας έτσι τον ευτυχισμένο γάμο, την αφθονία και το πάθος. Το όνομα του Punica Granatum, όπου Punica:μήλο και Granatum:με σπόρους. Το ρωμαϊκό όνομα της Καρχιδόνας επίσης ήταν Punica που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες οι οποίοι συνέβαλαν στην διάδοση της καλλιέργειας, τη μεταφορά, τη διάδοση του στην Ιταλία και την Ισπανία. Η πόλη Granada της Ισπανίας λέγεται πως ιδρύθηκε από Άραβες εμπόρους του καρπού κι από εκεί ταξίδεψε για την Αμερική. Η εκτίμηση των Αράβων και των Εβραίων ως προς τον καρπό φαίνεται στην ονομασία που του έδωσαν, rumman και rimmon αντίστοιχα, που σημαίνει « το φρούτο του παραδείσου». Το ρόδι είναι ένα από τα παλιότερα γνωστά καλλιεργούμενα οπορωφόρα δέντρα και είναι ένα από τα επτά που αναφέρονται στη Βίβλο.
Ένα από τα 300 μέχρι 600 σπόρια του καρπού σου δίνει πλουσιοπάροχα βιταμίνες A, B, C, αντιοξειδωτικό σελήνιο και σε ανόργανα στοιχεία: ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο κ.α. ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.
Μην ξεχνάς ότι επτά μόνο σποράκια ροδιού προσφέρθηκαν από τον Άδη, άρχοντα του Κάτω Κόσμου, στην Περσεφόνη για να τη δέσει ισόβια κοντά του. Το ρόδι έτσι συνδέθηκε με τον ερχομό της Άνοιξης όπου η Περσεφόνη έρχεται στον πάνω κόσμο.
Τώρα που στα ρόδια γέμισαν με γλυκά κόκκινα σπόρια, γεύσου τα μέσα σε σαλάτες, φτιάξε έναν αποτοξινοτικό χυμό ή πρόσθεσε τα σε μια ευφάνταστη συνταγή. Ταιριάζει απόλυτα με μοσχαρίσιο κρέας άλλα ακόμα και με ένα απλό ρύζι με σαφράν ή ένα ριζότο. Εσύ τι θα δημιουργήσεις;
«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».(Ν.Καζαντζάκης)