Ο σεισμός στην Παλαιόχωρα Χανίων σημειώθηκε στις 18:07′ λεπτά το απόγευμα του Σαββάτου 23.10 και έχει μέγεθος 3,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Δείτε τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται στα 61 χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας, στον θαλάσσιο χώρο.
Σεισμοί: Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, σχολίασε την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα.
«Στο Αρκαλοχώρι συνεχίζεται η ακολουθία και θα συνεχίζεται για τους επόμενους μήνες. Ας μην μπερδεύουμε τους άλλους σεισμούς με αυτό. Στο Αρκαλοχώρι εστιάζεται η προσοχή μας. Εκεί είναι οι ζημιές και χρειάζεται αποκατάσταση» τόνισε ο ίδιος.
«Στη Θήβα εξελίσσεται μια μικροσεισμική δραστηριότητα. Υπάρχει και η περιοχή της Νισύρου που μας απασχολεί τους τελευταίους μήνες» είπε, κλείνοντας ο κ. Χουλιάρας.
Σεισμοί: Λίγα λόγια για το έντονο αυτό φυσικό φαινόμενο
Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.
Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.
Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.
Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.