Ελλάδα

Ελληνικός κινηματογράφος: Ποια πασίγνωστη σταρ είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας

Ελληνικός κινηματογράφος: Πρόκειται για πολύ αγαπημένη ηθοποιό.

Μπορεί ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος να αποτελεί πλέον παρελθόν, όμως έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στις μνήμες των Ελλήνων. Πολλοί ηθοποιοί αγαπήθηκαν όσο λίγοι. Μία αγαπημένη ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες ήταν και η Ξένια Καλογεροπούλου, που είναι και το κοριτσάκι της φωτογραφίας

Ελληνικός κινηματογράφος: Λίγα λόγια για την Ξένια Καλογεροπούλου

Η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1936 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε «καλλιτεχνικό» σπίτι. Η μητέρα της, Ίρα Οικονομίδου ήταν ζωγράφος και έτσι η Ξένια είχε συνηθίσει από νεαρή ηλικία να συναναστρέφεται με γνωστούς ζωγράφους, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες. Ο πατέρας της ήταν ιδιωτικός υπάλληλος ενώ η μητέρα της, Ίρα Οικονομίδου, ήταν ζωγράφος και ζούσαν στο Ψυχικό. Σε ηλικία 12 ετών και μετά τον χωρισμό των γονιών της, μετακόμισε με τη μητέρα της στην Κυψέλη.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στη Γαλλία το 1956 στο έργο Γιατρός με το ζόρι, ενώ δυο χρόνια αργότερα στην Αθήνα στο έργο 6ος Αμερικανικός Στόλος. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία Η κυρά μας η μαμή. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Γάμος αλά Ελληνικά. Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε το δικό της θίασο μαζί με τον τότε σύζυγό της Γιάννη Φέρτη. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.

Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο «Πόρτα», όπως ο Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, Ο Ελαφοβασιλιάς, καθώς και το Σκλαβί, που απέσπασε τον Νοέμβριο του 2001 το Βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν». Το 2001 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Στην Ελληνική Τηλεόραση παρουσίασε δύο τηλεπαιχνίδια, ένα τηλεοπτικό σταυρόλεξο το οποίο έφερε τον τίτλο «Ζωντανό σταυρόλεξο» και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ (6 Μαρτίου 1983 – 18 Ιουνίου 1986), καθώς και την «Τηλεοπτική τρίλιζα», που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 (31 Αυγούστου 1987 – 8 Σεπτεμβρίου 1988). Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γράμμα στον Κωστή από τις εκδόσεις «Πατάκη».