Για τις 26 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, από την 37χρονη Έφη Κακαράντζουλα. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο εισαγγελέας με την αγόρευσή του πρότεινε την ενοχή της 37χρονης, για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, καταλόγισε στην κατηγορούμενη ανθρωποκτόνο εγωισμό, ποταπά κίνητρα, ηθική μικρότητα και εκδικητικότητα.
Επίθεση με βιτριόλι: Το σκεπτικό της απόφασής του
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του μάλιστα πολλές φορές έδειξε προς τους ενόρκους και το ακροατήριο φωτογραφίες μέσα από τη δικογραφία που αποτυπώνουν το Γολγοθά της Ιωάννας. «Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον ικανότερο και καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της.
Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά. Την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο δόλο την περιέλουσε από κοντινή απόσταση με μεγάλη ποσότητα υγρού και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα ούτε σε κουρέλια, είπε ο εισαγγελέας δείχνοντας στο δικαστήριο τις φωτογραφίες με τα λιωμένα ρούχα της Ιωάννας.
Ο εισαγγελέας αντλώντας στοιχεία από τις μαρτυρικές καταθέσεις υποστήριξε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή. «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων» ανέφερε ο εισαγγελέας καταλήγοντας ότι «η Ιάαννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης». Ο εισαγγελέας περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωαννα είπε στους δικαστές: Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε.
Καταλήγοντας ο εισαγγελέας ανέφερε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη μεθοδικότητα του σχεδίου της, τη συστηματική παρακολούθηση, και την πρόβα της επίθεσης επισημαίνοντας:
«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».
Την ώρα του κατηγορώ από τον εισαγγελέα η καθ ομολογία δράστης του εγκλήματος παρακολουθούσε ψυχρή την αγόρευση, ενώ με αγωνία περίμενε και η Ιωάννα το δια ταύτα της εισαγγελικής τοποθέτησης. Οταν μάλιστα ο εισαγγελέας έφτασε στο κεφάλαιο της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, συγγενείς της παθούσας που άκουγαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν σε κλάματα. Ηταν η πρώτη δικαίωση εν αναμονή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου. Η διαδικασία συνεχίζεται με την αγόρευση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Αποστόλου Λύτρα κατά τη διάρκεια της οποίας η κατηγορούμενη αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα.