Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ποιότητα και το επίπεδο του τρίτου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ παρουσιάστηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, κος Τζέφρι Πάιατ.
Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους, αλλά όχι στην κορυφή τους, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος ανώτατο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον που συμμετείχε στον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι υπάρχει μια σαφής αίσθηση και από τις δύο πλευρές ότι βρισκόμαστε σε πολύ θετική στιγμή όσον αφορά τη σχέση, αλλά και ότι έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον.
Σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου και της Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως ήταν η πιο εντατική εβδομάδα συζητήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν και υπογράμμισε πως ήταν η πρώτη ευκαιρία να ενημερωθούν στις ΗΠΑ για το πόσο πολύ έχει αλλάξει πολύ η Ελλάδα, αλλά και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και την πολιτική της.
Στάθηκε ιδιαίτερη στην «εξαιρετική διαπροσωπική σχέση» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Σε ό,τι αφορά τον Άντονι Μπλίνκεν, επισήμανε πως μίλησε έχοντας μεγάλη γνώση για όλα όσα πέρασε η Ελλάδα καθώς και για την αφοσίωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Επιπροσθέτως, ειδική μνεία έκανε στις συζητήσεις που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον νέο υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ (Jose Fernandez) αναφορικά με τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις και την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ + ΗΠΑ , του σχήματος 3+1, αλλά και στις επαφές του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου, όπως με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Υποστήριξη ΗΠΑ στη γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Περαιτέρω, αναδεικνύοντας τη σημασία των επαφών και της ευρείας ατζέντας των συζητήσεων που είχε η ελληνική αποστολή με Αμερικανούς αξιωματούχους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση Μπάιντεν, υπογράμμισε πως οι συνομιλίες αυτές αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεχίζοντας, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Μιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν περιορίζεται πλέον από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο σε έναν γείτονα, αλλά σκέφτεται ευρέως πώς να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε ευρεία περιοχή που φτάνει από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μέσω του Κόλπου, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό» σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης. Αντίστοιχα, προσέθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής η οποία εδράζεται και είναι αγκυροβολημένη στη συνεργασία με τους στενότερους συμμάχους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος «ήταν μια ευκαιρία για συνομιλίες σε βάθος, για το πού μπορούμε να πάμε μαζί».
Εστιάζοντας στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, είπε πως ήταν ο τρίτος στον οποίο συμμετείχε και τόνισε πως ήταν μακράν ο πιο παραγωγικός και ο πιο πλούσιος από την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε πολύ «από την ποιότητα» της σύνθεσης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον.
Οι εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού, Παιδείας, Εργασίας και φυσικά το υπουργείο Εξωτερικών ήταν πραγματικά μια ομάδα «All-Star» της ελληνικής κυβέρνησης και ήταν ευδιάκριτο τόσο στην ποιότητα των εξαιρετικών τους παρουσιάσεων, αλλά και στην ποιότητα του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ και επισήμανε πως οι συνάδελφοί του στην Ουάσιγκτον εντυπωσιάστηκαν από αυτό. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ποιότητα των συζητήσεων σε όλους του πυλώνες, αναφέροντας ειδικότερα την ενέργεια και το κλίμα, την επιβολή του νόμου, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την αντιτρομοκρατία.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία τονίζεται ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο.
Σημειώνεται πως η επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνόδευε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας παρέχει το θεμέλιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατευθύνουν επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές, προσθέτοντας πως στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και η Λάρισα έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις. Τώρα, επεκτείναμε αυτόν τον φάκελο, αλλά προσθέσαμε επίσης τη βεβαιότητα που έρχεται με μακροπρόθεσμο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, μιλά για τη σημασία της βεβαιότητας που προσδίδει η μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος της. Παράλληλα, επικαλούμενος την επιστολή Μπλίνκεν, αναφέρεται στην ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και εκφράζει την εκτίμησή του στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο διάλογο, στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά και στην κοινή πεποίθηση ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή συνεργασίας.
Η Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για τη συμμαχία τους με την Ελλάδα
Επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στη σημασία της Αμυντικής Συμφωνίας και στην επιστολή Μπάιντεν, υπογραμμίζει πως σημαίνουν πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και ότι η φήμη της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά σε μια σειρά από βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει το ρόλο της, ως πηγή λύσεων, τη συμβολή της στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συμβολή της στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προσπάθειές της τώρα να επεκτείνει αυτήν την περιοχή της συνεργασίας ακόμη ευρύτερα.
«Είναι σπάνιο να έχει ένα success story όπως της Ελλάδας»
Εκμυστηρευόμενος τη συζήτηση που είχε με τον νέο υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ πριν από τον Στρατηγικό Διάλογο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι του σχολίασε πως είναι σχετικά σπάνιο να έχεις μια πραγματική ιστορία επιτυχίας (success story) όπως το «success story» της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων από τη Microsoft, την AWS τη Pfizer, τη Cisco και ό,τι συνοδεύει την εμπορική και επενδυτική ελληνοαμερικανική σχέση.
Πάιατ: Υπέρ της συνεδρίασης της σχήματος 3+1 στην Αθήνα
Γνωστοποίησε πως ο Χοσέ Φερνάντεζ θα επισκεφτεί την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και ότι εξέφρασε επίσης τη σθεναρή του στήριξη για την ιδέα μιας μελλοντικής συνάντησης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ) στην Αθήνα, που θα συγκεντρώσει τα διαφορετικά σκέλη της οικονομικής, εμπορικής, επενδυτικής, τεχνολογικής συνεργασίας. Κατέστησε εκ νέου σαφές το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον να προχωρήσει αυτό το σχήμα συνεργασίας.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη «φανταστική επιτυχία της τουριστικής οικονομίας», σημειώνοντας πως κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ με πτήση της «American Airlines», όλες οι θέσεις του αεροπλάνου ήταν γεμάτες με τουρίστες. Ανέφερε πως χάρηκε που άκουσε τους τουρίστες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα: «κοιτάτε τον ουρανό. Αγαπάμε ήδη την Ελλάδα. Είναι φανταστικά». Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά που θα κάνουμε σε αυτόν τον τομέα.
Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε γνωστό πως κατά τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον υπήρξε πλούσια συζήτηση για τη Λιβύη, ότι υπήρξε ένα καθαρό μήνυμα από την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον και υπογράμμισε πως υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση με τους αμερικανικούς στόχους. Ανέφερε πως η Ελλάδα επαναλειτούργησε το προξενείο της στη Βεγγάζη, τονίζοντας ότι έχει ένα πραγματικό αποτύπωμα και προσέθεσε: «Η στάση μας για τη Λιβύη είναι σχεδόν ίδια. Και οι δύο θέλουμε να δούμε επιτυχημένες εκλογές. Θέλουμε να δούμε τη Λιβύη να κινείται προς ένα πιο φυσιολογικό σταθερό κράτος. Και συμφωνούμε κατηγορηματικά ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν». Επίσης, εξήρε τον «εποικοδομητικό» ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη.