Κόσμος

Τουρκικές προκλήσεις: Η τριμερής στην Αθήνα ήταν ακόμα μία εχθρική κίνηση της Ελλάδας

Τουρκικές προκλήσεις: Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από την γείτονα χώρα, καθώς το ΥΠΕΞ αναφέρει πως η τριμερής αποτελεί εχθρική κίνηση.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και αυτό λόγω της τριμερούς μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου. Μετά τα αυστηρά μηνύματα της τριμερούς κατά της Τουρκίας, η Άγκυρας μέσω του ΥΠΕΞ αναφέρει ως εχθρική κίνηση την διοργάνωση της τριμερούς.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωση  «Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Ποιοι προκαλούν την ένταση στην περιοχή

«Την ένταση στην περιοχή προκαλεί το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου και οι μαξιμαλιστικές και οι παράνομες αξιώσεις για τα θαλάσσια δικαιώματα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» συμπληρώνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς».

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις [που αναφέρθηκαν στην Κοινή Διακήρυξη], η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις [Ελλάδας και Κύπρου] που παραβλέπουν [το ψευδοκράτος]. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, αναφέρεται και στη Λιβύη, όπου υπογραμμίζει: «Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που υποστήριξαν ορισμένες παράνομες οργανώσεις και οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας, να στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».