Οικονομία

Η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική

Συνολική απάντηση της Ευρώπης στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης περιμένουν οι αρχηγοί των “27” κρατών μελών.

Συνολική απάντηση της Ευρώπης στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης περιμένουν οι αρχηγοί των “27” κρατών μελών.

Πρόσφατα, η Κομισιόν ανακοίνωσε επτά άμεσα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σχέδια.

  • Εξουσιοδότηση προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών.
  • Παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
  • Παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Διερεύνηση πιθανής αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην αγορά ενέργειας και ενίσχυση της παρακολούθησης στην αγορά άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
  • Διευκόλυνση ευρύτερης πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποστήριξή τους μέσω συνοδευτικών μέτρων.

Σε ό,τι φορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ένα ενεργειακό σύστημα πιο ανθεκτικό και χωρίς άνθρακα, η Κομισιόν προτείνει τα εξής:

  • Ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαδικασιών αδειοδότησης.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, για να υποστηριχθεί το εξελισσόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και του υδρογόνου.
  • Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) να μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνει συστάσεις στην Επιτροπή, όπου χρειάζεται.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ασφάλειας του κανονισμού εφοδιασμού για να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση και λειτουργία των αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη.
  • Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη των εθελοντικών κοινών προμηθειών από τα κράτη μέλη των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση ζητούν οι “27”

Εντός των επόμενων ημερών είναι πολύ πιθανό να έρθουν και νέες παροχές στο προσκήνιο για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών ανάλογα με τη σφοδρότητα των αυξήσεων στην ενέργεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά έθεσε το θέμα των ενεργειακών ζητημάτων όπου αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της ενεργειακής κρίσης. Η Ευρώπη καλείται στο επίπεδο αυτό να δώσει ηχηρή απάντηση με πράξεις στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Νέα μέτρα σε εσωτερικό επίπεδο αν χρειαστεί

Νέα μέτρα θα τεθούν στο τραπέζι σε περίπτωση που αυτά χρειαστούν έχουν τονίσει τα κυβερνητικά στελέχη ενώ σημειώνεται ότι η χώρα μας ήδη έχει ανακοινώσει πακέτο μέτρων στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ με αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, διεύρυνση των κριτηρίων και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται από τη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.  “Δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά” είχε σημειώσει άλλωστε και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε εθνικό επίπεδο εκτός από το δίχτυ προστασίας 500 εκατομμυρίων η Ελλάδα υπέγραψε με την Αίγυπτο συμφωνία για συνεργασία μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Κοινό μέτωπο» Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας, Ρουμανίας -Τι προτείνουν

Μια κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρότειναν προ ημερών οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας με κοινή δήλωσή τους για τις τιμές στην αγορά ενέργειας.

Η Νάντια Καλβίνο Α΄ Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, ο Μπρούνο Λεμέρ υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, η Αλένα Σιλέροβα υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Νταν Βιλτσεάνου υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας στην υπογράμμισαν προ ημερών ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας», και πρότειναν κάποια μέτρα σε πέντε πυλώνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο