Αυτό φαίνεται να διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV. Όπως μετέδωσε το Mega, η ανακοίνωση ήρθε μετά την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε στην χώρα μας σχετικά με το αν η νέα συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας περιλαμβάνει ή όχι τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο κάνει αναφορά στο άρθρο 2 της συμφωνίας λέγοντας ότι προβλέπεται αμοιβαία συνδρομή, ακόμη και με ένοπλα μέσα, σε περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας Ελλάδας ή Γαλλίας και όχι της ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη».
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στη Βουλή κατά την κύρωση της συμφωνίας και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
Λίγα λόγια για την Γαλλία
Η Γαλλία είναι μία ενιαία, ημιπροεδρική δημοκρατία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών και του πληθυσμού βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη.
Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατέχει μία μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία. Από την δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.
Η Γαλλία κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών. Με πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.