Ο Νίκος Ζήσης θα είναι ο νέος general manager της Εθνικής Ανδρών. Ο εμβληματικός γκαρντ, ο οποίος αποσύρθηκε από τα παρκέ τον περασμένο Ιούνιο, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, και αναμένεται να αναλάβει σύντομα καθήκοντα, ενώ σύντομα θα υπάρξει και η σχετική ανακοίνωση.
Ο Κώστας Κώσης θα παραμείνει team manager της Εθνικής, με τον Ζήση να αναμένεται να έχει και αυτός ενεργό ρόλο. Μάλιστα αναμένεται να αναλάβει άμεσα καθήκοντα, αφού η Εθνική Ανδρών θα πέσει στην μάχη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 στις 25 Νοεμβρίου με αντίπαλο την Μεγάλη Βρετανία, έχοντας στον πάγκο της τον Σωτήρη Μανωλόπουλο.
Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει βέβαια ότι η Ομοσπονδία μένει πιστή στις δεσμεύσεις της ότι θέλει να κρατήσει στους κύκλους της ανθρώπους που έχουν σημαδέψει το ελληνικό μπάσκετ. Και ένας από τους πλέον πιστούς “στρατιώτες” υπήρξε βέβαια ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος δήλωνε πάντα “παρών” από τις μικρές Εθνικές, έχοντας στο βιογραφικό του το χρυσό μετάλλιο του Eurobasket 2005 (όπου ήταν πρώτος σκόρερ της Ελλάδας), το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket 2009.
Λίγα λόγια για την Εθνική Ανδρών μπάσκετ
Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών Ελλάδος (εναλλακτικά: εθνική μπάσκετ ή επίσημη αγαπημένη) εκπροσωπεί την Ελλάδα στις διεθνείς καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις.
Είναι η πρώτη ελληνική εθνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο ανδρών σε οποιοδήποτε άθλημα, καθώς και η μοναδική που πέτυχε συνεχόμενες πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις. Θεωρείται ως μία σημαντική δύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ, έχοντας κερδίσει το Ευρωμπάσκετ δύο φορές (1987, 2005), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1995 και έχοντας φτάσει στο φάιναλ φορ στα 3 από τα 6 τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FIBA (1994, 1998, 2006). Η εθνική ομάδα διευθύνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίριση.
Ευρωμπάσκετ 1987
Το 1987 ήταν η διοργανώτρια χώρα του Ευρωμπάσκετ 1987, αλλά κανένας δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε. Ο θρίαμβος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987 ήταν μία αποφασιστικής σημασίας στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. Στον πρώτο αγώνα εναντίον της Ρουμανίας η Εθνική νίκησε εύκολα με 109-77, με πρωταγωνιστή τον Γκάλη, ο οποίος σκόραρε 44 πόντους. Με απόλυτο πρωταγωνιστή και πάλι τον Νίκο Γκάλη (44 πόντους) η Ελλάδα πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, καθώς επικρατεί με διαφορά 6 πόντων (84-78) της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας.
Στη συνέχεια γνώρισε δύο σερί ήττες, μία από την Ισπανία(86-69) και μία από την Σοβιετική Ένωση(66- 69). Στον κρίσιμο τελευταίο αγώνα των ομίλων επικρατεί της Γαλλίας (82-69) και προκρίνεται στην οκτάδα.Στον προημιτελικό επικρατεί επί της Ιταλίας με 90-78, με κορυφαίους τον Γκάλη και τον Γιαννάκη (38 και 22 πόντους αντίστοιχα).Στον ημιτελικό επαναλαμβάνει την έκπληξη, διπλασιάζοντας τις νίκες της εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (81- 77).
Όταν έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού, η εθνική ολοκλήρωσε το ”θαύμα” κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, νικώντας 103-101 στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) την Σοβιετική Ένωση. Οι δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη και το άστοχο τρίποντο του Σοβιετικού παίκτη Γιοβάισα στην εκπνοή, χάρισαν στην Εθνική μπάσκετ την πρώτη της μεγάλη διάκριση.Πρώτος σκόρερ του αγώνα αναδείχθηκε και πάλι ο Νίκος Γκάλης.
Αυτή η νίκη σε συνδυασμό με την υπόλοιπη πορεία της ομάδας στη διάρκεια της διοργάνωσης, έκανε το μπάσκετ το εθνικό άθλημα στην χώρα. Στα επόμενα χρόνια, καθώς και στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ήρθαν πολυάριθμες διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.