Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας: Δημιουργούνται προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Γιάννης Στουρνάρας: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του για την “Ελλάδα’21” του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ τόνισε πως η Ελλάδα δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του για την “Ελλάδα’21” του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ τόνισε πως η Ελλάδα δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

“Τα επόμενα χρόνια και με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά κυρίως με τις δικές μας προσπάθειες και τις διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούμε να έχουμε μια δεκαετία σχετικά υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. 

«Αν οι ρυθμοί αυτοί διαχυθούν σε όλη την οικονομία και την κοινωνία πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα που εκφράζεται, δικαιολογημένα ίσως, από τους πολίτες, θα ξεπεραστεί», διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.

Τι έδειξαν οι έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του Νίκου Παναγιωτόπουλου δείχνουν ότι «οι πολίτες επιθυμούν την υπέρβαση των δύο κυρίαρχων τρόπων άσκησης της πολιτικής, δηλαδή τόσο της ακραιφνούς τεχνοκρατικής που ισχυρίζεται ότι απεργάζεται την ευτυχία των ανθρώπων χωρίς τους ίδιους, όσο και της δημαγωγικής – λαϊκιστικής αδιαφορίας. Τα συμπεράσματα αυτά το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του», πρότεινε ο κ. Στουρνάρας.

Στουρνάρας: Πάνω από 6% ανάπτυξη το 2021 – Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στήριξη

Αισιόδοξος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στο Politico προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα ξεπεράσει το 6%.

Μάλιστα, σημείωσε πως στο τέλος της χρονιάς το ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 3,5% ετησίως, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, έως το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το Δημόσιο Χρέος στα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ και θα είχε καταφέρει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν δεν ξεσπούσε η πανδημία.