Ελλάδα

Self test: Από σήμερα ξεκινά η δωρεάν διάθεση σε μαθητές

Self test: Την ίδια ώρα που ένα στους τέσσερις ασθενείς είναι ανήλικος ξεκινά και πάλι η δωρεάν διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης για τους μαθητές.

Ξεκινά σήμερα η δωρεάν διάθεση των self test στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. Την ίδια ώρα, την Τετάρτη από τα συνολικά 2.338 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 562  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 382.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ως και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Τι πρέπει να θυμούνται οι μαθητές

  • το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Νέοι έως 18 ετών το 27% όσων νόσησαν

Σημαντικό είναι το ποσοστό των νέων ανθρώπων που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μολύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου το σύνολο των ασθενών με covid-19, ηλικίας 4-18 ετών, είναι 4.135, αποτελώντας το 27% (-3,57% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την ίδια εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,17% σε σύνολο 1.303.844 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,25% σε σύνολο 1.911.382 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,48%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.000. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.3.

Τι είπε η υπουργός Παιδείας

«Καμπανάκι» χτυπά για τα σχολεία αν και η υπουργός Παιδεία, Νίκη Κεραμέως, σε σημερινές της δηλώσεις εμφανίστηκε καθησυχαστική.

«Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας», υποστήριξε και αποκάλυψε ότι σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στον ενήλικο πληθυσμό τα κρούσματα στα σχολεία είναι λιγότερα, ενώ όπου έχουμε χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα στα σχολεία είναι υψηλοτέρα.

«Είναι κλειστά τμήματα σε 7 σχολεία από τα σχεδόν 14.000 σχολεία. Επενδύσαμε σε αυξημένα τεστ… Πάνω από το 90% των θετικών κρουσμάτων στα παιδιά προέρχονται από σελφ τεστ» ανέφερε δε. «Έχουμε και ράπιντ τεστ, εργαστηριακά τεστ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο, κάλεσε «να αξιοποιήσουμε το μοναδικό αυτό δώρο της επιστήμης», απευθύνοντας έκκληση να εμβολιαστούν και τα παιδιά μας.

Ένας ακόμη σύμμαχος

Εκτός από το εμβόλιο ένας ακόμη σημαντικός σύμμαχος κατά του κοροναϊού είναι το χάπι της Merck. Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα και συνεπώς η χορήγησή του είναι εφικτή στο σπίτι των ασθενών.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε πως το ελληνικό κράτος ελέγχει πώς μπορεί να προχωρήσει σε παραγγελίες, αλλά και τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολίου. Είπε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων».

Σημείωσε, πάντως, ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες». «Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2.000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη. Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο