Αθλητισμός

Κύπελλο Ελλάδος: Τα ζευγάρια για την φάση των «32»

Κύπελλο Ελλάδος: Παναθηναϊκός κι Ατρόμητος θα διασταυρώσουν στην 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος τα ξίφη τους, σε μονό αγώνα.

Δύσκολη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό στην 5η φάση του Κυπέλλου, καθώς θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ατρομήτου, για την πρόκριση στους «16» του θεσμού.

Από εκεί και πέρα ο Αστέρας Τρίπολης θα κοντράρει τις δυνάμεις του με τον Λεβαδειακός, ο Ιωνικός θα υποδεχθεί την Ξάνθη, η ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης την Κηφισιά, η Λάρισα τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο ΟΦΗ έχει εύκολο έργο, καθώς θα αντιμετωπίσει στο Ηράκλειο τον Αχέρων Καναλακίου.

Λαμία και Παναιτωλικός έχουν εκτός έδρας δοκιμασίες για τη 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς θα φιλοξενηθούν από Ηλιούπολη και Παναχαϊκή, αντίστοιχα.

Οι αναμετρήσεις έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 26, 27 και 28 του μηνός και τα πάντα θα κριθούν σε μονούς αγώνες, ενώ στις 12 ομάδες που θα προκριθούν θα προστεθούν για τη φάση των «16» ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Άρης.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το τριήμερο 26-27-28 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά τα ζευγάρια:

  • Τρίκαλα – Νίκη βόλου
  • Λεβαδειακός – Αστέρας Τρίπολης
  • Πανσερραϊκός – Βόλος
  • Ατρόμητος – Παναθηναϊκός
  • Ιωνικός – Ξάνθη
  • Απόλλων Σμύρνης – Κηφισιά
  • Λάρισα – ΠΑΣ Γιάννινα
  • Αναγέννηση Καρδίτσας – Καλλιθέα
  • ΟΦΗ – Αχέρων Καναλακίου
  • Λευκίμμη – Άγιος Νικόλαος
  • Ηλιούπολη – Λαμία
  • Παναχαϊκή – Παναιτωλικός

Λίγα λόγια για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) είναι ελληνικός αθλητικός Σύλλογος. Η ονομασία του παραπέμπει στο αρχαίο έργο του Ισοκράτη Παναθηναϊκός, το οποίο παρουσίαζε την ανωτερότητα των Αθηναίων ως προς την εκπαίδευση, τη δημοκρατική φύση τους αλλά και τη στρατιωτική ισχύ τους, την οποία χρησιμοποιούσαν προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει στις 3 Φεβρουαρίου 1908 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών). Συνέλαβε την ιδέα επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους έλαβε μέρος. Ο Καλαφάτης ήταν αθλητής του Πανελληνίου και πιστός εραστής του ποδοσφαίρου. Στον Πανελλήνιο, όμως, καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα για χάρη του στίβου. Και έτσι ο Καλαφάτης άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος θα είχε ως βάση το ποδόσφαιρο.

Είναι ο πρώτος οραματιστής της παναθηναϊκής ιδέας και κύριος ιδρυτής του Ομίλου μαζί με άξιους συνεργάτες. Ο Καλαφάτης ήθελε ο σύλλογος που θα ίδρυε, να μην ήταν σαν τους άλλους, τους συνοικιακούς, αλλά να καλύπτει όλη την πρωτεύουσα και σταδιακά να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βασικά χαρίσματα του ιδρυτή του Παναθηναϊκού ήταν η διορατικότητά του. Η συνάντηση για την ίδρυση του συλλόγου γίνεται στο Πολύγωνο. Προεδρεύων στην πρώτη συνεδρία των μελών ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αλλά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα. Το δημιούργημά τους έλαβε την έκταση και τη δόξα που το κατέστησαν πανελληνίως δημοφιλές και παγκοσμίως γνωστό.

Το πρώτο του επίσημο ματς ο ΠΟΑ το έδωσε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 9-0. Παίκτης – προπονητής του ΠΟΑ, που εμφανίσθηκε στο γήπεδο με κόκκινη φανέλα και λευκό παντελονάκι, ήταν ο ιδρυτής του Γιώργος Καλαφάτης, που σημείωσε και τρία γκολ. Τα υπόλοιπα τέρματα πέτυχαν οι Σταυρόπουλος (3), Μισακιάν, Πάσχος και Γρανίτσας. Από τότε χρονολογούνται οι κόντρες Αθηναίων και Πειραιωτών στο ποδόσφαιρο, που σήμερα εκφράζονται από τα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το γήπεδο της ομάδας ήταν στην οδό Πατησίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ένας από τους πιο διάσημους αθλητές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα του ΠΟΑ ήταν ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο