Στην Ουάσιγκτον έχει μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών κος Νίκος Δένδιας προκειμένου να προχωρήσει αύριο Πέμπτη στην υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Η υπογραφή της συμφωνίας επισφραγίζει την διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.
Η πενταετής συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνοδεύεται και από την πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με αναφορές που αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά. Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται αναφορά σε προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και το γεγονός ότι τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν ξεκάθαρες τοποθετήσεις τις Ουάσιγκτον και στέλνουν μήνυμα προς την Άγκυρα. Επίσης, με την υπογραφή της συμφωνίας αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Δένδιας: Οι τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Μπλίνκεν την κατάσταση στην περιοχή και θα του εκθέσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.
Σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του ο οποίος, επίσης, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και ενισχύεται από την στήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ. Συνάντηση θα έχει και με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων, χώρα με την οποία η Αθήνα έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, λαμβάνοντας ιδιαίτερη στήριξη στις διαφορές με την Τουρκία.
Εκνευρισμός στην Τουρκία
Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας δημιουργούν έκδηλο εκνευρισμό στην Τουρκία, που επιχειρεί διαρκώς να δυναμιτίσει το κλίμα. Τελευταία κίνηση της Άγκυρας είναι ο χάρτης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της χώρας και εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου, αγνοώντας πλήρως το Καστελόριζο. Εξαφανίζει στην ουσία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Μεσόγειο και βάζει στο στόχαστρο την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Με τους χάρτες αυτούς, η Άγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στα βόρεια της Κύπρου αλλά και την παρενόχληση του Nautical Geo σε Κρήτη και Κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Οι σχέσεις με το Κάιρο είναι σε στην καλύτερη φάση τους και οι προσπάθειες της Τουρκίας να προσεγγίσει την Αίγυπτο έχουν πέσει στο κενό. Η συμμαχία των τριών χωρών αποτελεί μια ακόμα πηγή εκνευρισμού της Τουρκίας που είναι απομονωμένη στην ανεύρεση συμμάχων στην περιοχή της Μεσογείου.