Οικονομία

Κομισιόν: “Σάρωσε” το πράσινο ομόλογο – Συγκέντρωσε 12 δισεκατομμύρια ευρώ

Κομισιόν: Η Κομισιόν εξέδωσε το πρώτο πράσινο ομόλογό της το οποίο κυριολεκτικά “σάρωσε” συγκεντρώνοντας ποσό ύψους 12 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν εξέδωσε το πρώτο πράσινο ομόλογό της το οποίο κυριολεκτικά “σάρωσε” συγκεντρώνοντας ποσό ύψους 12 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι τονίζει με ανακοίνωσή της η Κομισιόν

«Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η ΕΕ πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, παρέχοντας σημαντική ώθηση στις βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και χρηματοδοτώντας μια πιο πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία. Με το ισχυρό ποσοστό εγγραφών και τις εξαιρετικές συνθήκες τιμολόγησης, η σημερινή έκδοση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη έναρξη του προγράμματος πράσινων ομολόγων NextGenerationEU έως 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026» αναφέρει η επιτροπή.

Το 15ετές ομόλογο λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 και υπεγράφη πάνω από 11 φορές, με βιβλία που ξεπερνούσαν τα 135 δισ. ευρώ, ενώ ένα ευρύ φάσμα επενδυτών εξέφρασε ενδιαφέρον για το ομόλογο.

Τι δήλωσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν

«Η σημερινή έκδοση είναι μια ισχυρή αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Πρόκειται να μετατρέψει την ΕΕ στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο, είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης της ΕΕ για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία, να δείξουμε ξεκάθαρα στους επενδυτές, ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης».

Πολλά κράτη στρέφονται στην πράσινη ανάκαμψη

Πολλά κράτη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην πράσινη μετάβαση. Τουλάχιστον 37% κάθε εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αφιερωθεί στην πράσινη μετάβαση, με πολλά κράτη μέλη να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα.